Stefan Gross

Sandwiches

Is groei wel zo goed?

We zijn gewend om groei goed te vinden. Grote groenten, vruchten, eieren koeien en varkens. Zelf flink groeien, zodat je heel lang wordt. Nederlanders zijn gemiddeld de langste mensen ter wereld. Stefan vraagt zich af: is een wereld die gaat over groei eigenlijk wel zo goed?

Wat betekent kunst voor Stefan?

‘Kunst is een manier om mezelf te uiten. En mensen een positief idee te geven over de toekomst. Geen moeilijke tekst om iets van tevoren uit te leggen. Om vragen te stellen over ons bestaan. Voor mij is wat je ziet het belangrijkste. Mooie kleuren, veel details waar waarop je kunt inzoomen,’ zegt Stefan. 

Een andere betekenis van sandwich

Sandwich wordt ook op een andere manier gebruikt; als je klem zit. Klem tussen twee andere zaken.

Winst

Er wordt ongelooflijk veel geld verdiend met sandwiches. In 2003 werd er in Amerika 105 miljard dollar met de boterhammen verdiend. En dat is al even geleden, dus vandaag de dag is het nog meer!

Waar komt de sandwich vandaan?

De sandwich is genoemd naar John Montagu. Hij was de vierde graaf van Sandwich, een plaats in Engeland. Hij was van adel en leefde van 1718 tot 1792. Het verhaal gaat dat graaf Sandwich graag kaartspelletjes speelde. Hij concentreerde zich zo op het spelen dat de kok zich bekommerde om zijn gezondheid. De kok bedacht de dunne maar dik belegde boterhammetjes, die hij op een tafel naast de graaf zette. Op die manier kon de graaf doorgaan met spelen terwijl hij ook at.

Sandwichman

Zo wordt iemand genoemd die met reclameborden op zijn rug en borst loopt. Ben je er wel eens een tegengekomen?

Ander broodje

Naast deze sandwich maakt Stefan ook andere lekkere broodjes:

Een glazenier maakt...

...bijzondere voorwerpen van glas. Stefan is begonnen als leerling glazenier. Bij een glas-in-lood opleiding. Hier leerde hij in kleur denken. Hoe kleur werkt en wat een spannende combinatie is. 

Kunstenaar Stefan bedacht een nieuw materiaal: olie-plastic. Dat ontstaat door industrieel plastic te verven met klassieke olieverven en te vormen.

IJsbreker
Wel of geen boter op je brood?
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3