Ger van Elk

Arrowglass

Ideeënkunst
Sommige kunst die door kunstenaars gemaakt wordt, is overduidelijk mooi. Doordat het heel knap geschilderd is of gebeeldhouwd. Of met schitterende kleuren. Dat je denkt: jeetje, wat is dit móói. Maar er is ook kunst die gaat over ideeën. Conceptuele kunst heet dat. Een concept is een plan, idee, voorstelling. Ger van Elk maakt zulke kunst, die draait om de gedachte. Dat kan ook mooi zijn, het is alleen op een andere manier gemaakt.
Taalgebruik
Ger van Elk zegt dat hij geen schilder is. Ger gebruikt verf alleen als middel, als 'taalgebruik' om iets te laten zien wat hij bedoelt. Dus het gaat hem niet om het maken van een mooi schilderij. Hij wil bij een idee het juiste materiaal vinden. Dat kan dus glas zijn of verf of iets anders.
??Groot vraagteken??
Ger vindt dat kunst vooral kijken is en moeilijke vragen stellen. Ger wil daarmee tot de kern van de zaak doordringen.
Wat is kunst?
‘Het leuke van kunst is, niemand weet er wat van.’ Dit zegt Ger van Elk in een interview. Terwijl hij zelf kunstenaar is! Dat is zo spannend eraan. Je kunt niet vaststellen wat kunst is en wat niet.
Vrienden met Bas Jan Ader
Hij was ook bevriend met Bas Jan Ader, die ook in dit museum hangt. ‘Ik sprokkelde kennis,’ zegt van Elk over vroeger. Hij leerde veel van al deze mensen.
Jongensdroom
De meeste jongetjes droomden dat ze later piloot of brandweerman werden. Ger niet. Hij wilde minister van oorlog worden. Nu heet dat minister van defensie. Hij was van plan om Vlaanderen te veroveren, zodat Nederland groter werd. De kunstenaar dacht dat hij later de politiek in ging.
IJsbreker
Ger van Elk vindt het onbelangrijk dat je zijn kunst begrijpt. Begrijp je dat?
Kijk eens anders

Een citrusvrucht met een krul van de schil komt vaak voor op 17e eeuwse stillevens. Dit deed de kunstenaar om gevoel van diepte in het schilderij te krijgen, maar ook om te laten zien dat hij goed verschillende texturen kon schilderen. Op hoeveel werken in het LAM kom je zo'n citrus krul tegen?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3