Michiel van Nieuwkerk

As Was (Ger van Elk)

Waarvan het gemaakt is

Dit kunstwerk is gemaakt van een inkjet print, lasercut, epoxy dough en gemalen koffie. Een inkjetprinter is een printer die soms inktstraalprinter wordt genoemd. Met wat kracht worden de druppels inkt op het papier gespoten. Er zijn zwart-wit en kleuren inkjetprinters. De eerste inkjetprinter was er in 1971.

De keuze voor dit materiaal

Michiels belangrijkste reden dat hij koffie kiest is de kleur en textuur. De bruine kleur en zachte uitstraling zijn kenmerkend voor koffie. Het is niet te vervangen door een ander materiaal. Daarnaast ruikt koffie erg lekker. Het geeft een verrassend effect aan het portret.

De kleur bruin

Aarde/ouderwets
Bruin is de kleur van koffie, maar ook van hout en aarde. Het wordt gezien als een mannelijke kleur die vertrouwen uitstraalt. Vaak wordt bruin toegepast voor producten die je gebruikt in het buitenleven, zoals kampeerspullen. Soms krijgt bruin een oubollige uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een bruine kroeg. Ook zie je vaak bruin in pannenkoekenrestaurants en poffertjeskramen. Misschien ken je wel van die meubels, van donkerbruin eikenhout. Ze zijn groot en zwaar, je ziet ze nog wel eens bij (oudere) mensen thuis staan.

China
In de Chinese cultuur staat bruin voor stilstand, armoede en ijverigheid. Ook bij de katholieke kerk staat bruin voor armoede, nederigheid en degelijkheid.

Middeleeuwen
In de Middeleeuwen vonden mensen bruin de lelijkste kleur. De kleren van arme boeren, knechten, bedienden en bedelaars waren bruin. Bruine kleding was ongeverfd. Geverfde kleding was mooier. Als je in de Middeleeuwen geverfde kleding droeg betekende het dat je macht en geld had.

Christelijk
Franciscanen waren monniken in het oude Rome. Ze leefden ingetogen, zoals het hoort bij monniken. Ze droegen een bruin habijt. Ook de proletariërs, de armste arbeiders die niets hadden, droegen bruin.

Theater

Twee maskers vormen vaak het symbool voor theater. Een blij en een bedroefd masker. Ze hangen naast elkaar. Een beetje zoals bij dit kunstwerk van Michiel.


Een donkerbruin vermoeden

Dat is een uitdrukking die je vast kent. Als iemand dat zegt is hij ervan overtuigd dat hij weet hoe het zit of wat er gaat gebeuren. Het gaat altijd om iets negatiefs. Er zal iets misgaan, als iemand het spreekwoord gebruikt.

Maskeren

Het masker heeft ook een plek in de taal. Maskeren betekent iets bedekken, zodat je het niet kunt zien. Maar als je iets of iemand letterlijk een masker geeft, wordt het juist heel opvallend. Dat zie je ook aan dit kunstwerk. Maskers verbergen iemands uiterlijk en persoonlijkheid. Maar door de kracht van de uitdrukking onthullen ze tegelijkertijd juist iets van het karakter van de persoon achter dat masker. Het geeft de drager een nieuw karakter.  Mensen vermommen zich om verschillende redenen. Ze kunnen zich beschermen tegen zon of vervuiling. Of ze vieren een feest, zoals carnaval. Het kan ook een religieuze reden hebben.

Spiritualiteit

Koffiedik is het bezinksel van gemalen koffie dat onder in het kopje of de koffiekan overblijft als de koffie is opgedronken of uitgeschonken. Waarzeggers gebruiken koffiedik om voorspellingen over de toekomst te doen. Dit wordt tasseografie genoemd. Uit de patronen in de koffiedik kunnen ze van alles vertellen over de toekomst van degene die de koffie heeft opgedronken. Over onderwerpen als liefde, gezondheid, geldzaken bijvoorbeeld.
Er zijn mensen die denken dat dit onzin is en het niet geloven. De uitdrukking ‘dat is koffiedik kijken’ betekent dat het maar helemaal de vraag is of het waar is.

Portretten van kunstenaars

Michiel bedacht een filmserie, die hij Hollandse Meesters heeft genoemd. Hollandse meesters waren de grote Nederlandse schilders. Ze maakten werk van de vroegrenaissance die begon rond 1420 tot het begin van de Barok, rond 1600. Onder die meesters is een aantal dat je hoogst waarschijnlijk wel kent, zoals Rembrandt, Jan Steen, Frans Hals en Johannes Vermeer. Deze serie wordt gemaakt door filmmakers die kunstenaars van nu portretteren. Elke aflevering duurt een kwartier. Ze geven een inkijk in iemands atelier of studio. Je ziet hoe kunstenaars te werk gaan met materialen en zich concentreren.

Kijk eens anders

Laat je medebezoeker de ogen dicht doen. Beschrijf een kunstwerk. Ogen open en raden maar.

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3