Luca Francesconi

Aux deux Amis

Kopzorgen

Deze groentemannetjes (of – vrouwtjes) hangen er niet altijd hetzelfde bij. Hoe lang zou het geleden zijn dat onze conservator voor een nieuwe kop gezorgd heeft?

Groenteman

Is het trouwens groenteman of groenteboer? Vroeger werd groente verkocht door de boer die naar de stad kwam met zijn waren. Later kochten handelaren de groente van de boer in om daarna door te verkopen op de markt of in een winkel. Toen veranderde groenteboer in het ‘nettere’ groenteman. Maar eigenlijk kun je dus beter spreken van groentehandelaren of groenteverkopers. Maar dat bekt natuurlijk lang niet zo lekker als groenteboer.

Verhoudingen

Wat zou de relatie zijn tussen deze twee figuren? Kennen ze elkaar? Ontmoeten ze elkaar voor het eerst? Welk gesprek hebben ze?

Vreemde wezens

Grappig hoe snel we een mens of gezicht in een vorm herkennen. Dit kunstwerk van Luca Francesconi is niet meer dan wat staal en een seizoensgroente. En toch zien we er direct mensen in. Sterker nog; het zijn personages!

 

Naamgenoot

Luca is de naamgenoot van een bekende Italiaanse componist die in 2014 een compositieopdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouw. Het stuk kreeg de titel Vertical Invaders. Zou dat niet net zo goed de titel van dit kunstwerk kunnen zijn? Wist je trouwens dat de oprichter van dit museum, de VandenBroek Foundation, jonge kunstenaars ondersteunt en stimuleert? Onder andere door het sponsoren van het Koninklijk Concertgebouw Concours; dé muziekwedstrijd voor kinderen in Nederland.

Kijk eens anders

Laat je medebezoeker de ogen dicht doen. Beschrijf een kunstwerk. Ogen open en raden maar.

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3