Andy Holden

Beer Bottle Rock Shop Stalagmite Rock Club Shelving Unit #1

De plaats van kunst

Als je een museum inricht let je op allerlei dingen. Je wil de zalen spannend maken, zodat mensen iets kunnen ontdekken. Ook probeer je te letten op enige logica, kunstwerken te structureren. Zodat je niet alles door elkaar presenteert.
Iets anders wat meetelt, is schoonheid. Zeker in een kunstmuseum speelt dat een belangrijke rol. Kleur, materiaal, belichting. Ook heb je te maken met zichtlijnen. Dat zijn denkbeeldige lijnen die je kunt trekken tussen wat het publiek wel en niet te zien krijgt.
Ook in andere situaties heb je te maken met zichtlijnen, zoals in het theater. De coulissen moeten zoveel mogelijk onzichtbaar zijn voor de blik van het publiek. Zo houd je de illusie van de voorstelling in stand. Ook in stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur houd je rekening met zichtlijnen. Als je dat niet doet zou de openbare ruimte een bende worden.
In een gebouw heb je altijd te maken met mogelijkheden en beperkingen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een grote hoeveelheid ruimte. Een beperking kan zijn dat de vloer zo bijzonder is dat hij veel aandacht trekt en afleidt van de kunstwerken. 

Kopen, kopen

Deze stalagmieten van bierflessen werden verkocht buiten Andy’s tentoonstellingen. Op straat, via de studio, Andy’s website of via een winkel op een kunstbeurs.

Extra lading

De flesjes van dit kunstwerk zijn overgoten met gips dat is overgebleven in de studio. De bierflessen zijn leeg gedronken in Andy’s atelier. Ze worden gezien als vervalsingen, omdat ze lijken op snel gemaakte voorwerpen die vol herhaling zitten. Een soort namaak van de veel grotere totem gips-sculpturen die in een aantal van Andy’s tentoonstellingen voorkwamen.
Die grotere beelden van gips waren veel meer werk om te maken. Het duurde maanden voor Andy klaar was met het maken. Deze kleinere flessen worden goedkoop verkocht. Dat roept de vraag op of die flesjes wel echt zijn gemaakt door Andy. Of dat ze nep zijn. Het hoort bij het kunstenaarschap van Andy. 

Devotie

Een totem is een symbool waar een heilige of mythische betekenis aan wordt gegeven. Als je naar elke fles kijkt, wordt hij nog veel belangrijker. Dat maakt je echt even stil, als je je inleeft in deze manier van kijken. Dan zie je niet een kast met bierflesjes staan. Je ziet 5 verdiepingen die wemelen van de bovennatuurlijke voorwerpen. 

Echo van muziek

Andy werkte jaren in een platenwinkel in zijn Engelse geboortestad Bedford. In deze tijd ontdekte hij noise-punkband Ice, Sea, Dead People. De band trad regelmatig op in de installaties van Andy. Een keer werden alle bierflessen die die avond gedronken waren gebruikt om tentoon te stellen. Deze samenwerking tussen kunstenaar en muzikant doet denken aan een project van een andere Andy: Andy Warhol. Ook Andy Warhol ging een samenwerking aan met muzikanten. Hij deed het met muziekuitvoeringen van de Amerikaanse rockgroep The Velvet Underground en de Duitse zangeres Nico. In 1966 en 1967 organiseerde Andy Warhol een serie multimedia-evenementen onder de naam The Exploding Plastic Inevitable. Dat betekent: het onvermijdelijk exploderende plastic. 

Kijk als een casting director

Een casting director selecteert de beste kandidaten voor rollen in films, televisieseries, reclamespots en toneelstukken. Hij heeft kijk op mensen. Een acteur kan nog zo goed zijn, hij moet passen bij de rol die hij speelt. Het juiste type zijn. Zo’n casting director werkt samen met verschillende opdrachtgevers. Dat zijn bijvoorbeeld regisseurs, producenten en fotografen. Waan je even een casting director. Werp een blik op alle flessen in deze kast. Wie zou je welke rol geven?

Druipsteenkunst

Er is nog een kunstwerk waarin een druipsteen-achtig element zit. Dat is een stalactiet van keukengerei. Een stalactiet hangt, zoals een ijspegel. Een stalagmiet staat juist. 

Patisserie

Een banketbakker moet handig zijn. In de vitrine liggen aantrekkelijke lekkernijen. Om taart, snoep en koek mooi te versieren moet je een goede motoriek hebben. Banketbakkersroom en glazuur moeten met een geoefende hand worden aangebracht. Ze moeten het eten tenslotte mooier maken. De flessen in deze stellingkast hebben ook allemaal lekkere kleuren en mooie vormen.

IJsjes

De flessen doen een beetje denken aan ijs. Al die kleuren en het druipende effect. Zoals een roomijsje dat je bestelt in een restaurant. Vaak is zo’n ijscoupe ook in vrolijke kleuren en druipt het over elkaar heen.

Patchwork in gips

Patchwork is een handwerktechniek. Lappen katoenen stof van allerlei kleuren en formaten worden aan elkaar genaaid. Een patch is een lapje stof. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden in patchwork door alle verschillende kleuren, prints en vormen. Eigenlijk is dat ook het geval bij deze gipswerken van Andy. 

Kijk eens anders

Kies een willekeurig kunstwerk uit. In welke film die je gezien hebt vind je dat dit kunstwerk een rol zou kunnen spelen?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3