Makiko Azakami

Bon Appétit!

Bon appétit!

Dat betekent: eet smakelijk. In het Japans is dat: Douzo meshiagare! Of wist je dat al?

Japans
In dit werk zie je heldere kleuren en vormen. En details. Dat maakt het erg Japans.
Wat heeft Makiko nodig voor het maken van kunst?

Niet eens zo heel veel. Gekleurd papier, een schaar, een pincet, lijm en dubbelzijdig plakband. De werken die ze maakt komen niet voort uit iets echts. Ze ontstaan helemaal uit haar fantasie.

Vakmanschap
Makiko’s kunstwerken zien er leuk uit. Maar ze zijn ook heel knap gemaakt. Stel je voor dat je ál dat papier moet vouwen. Eén van de ingewikkeldste dingen die Makiko heeft gemaakt, is een koe. ‘De vorm van het lichaam van de koe was moeilijk te maken,’ zegt Makiko.
Waarom vinden mensen Makiko's werk leuk?

In Japan waarderen mensen het werk en ambacht van Makiko's kunstwerken. En de details vinden ze erg mooi. In Amerika zien mensen de humor van Makiko’s werk in. Amerikanen herkennen veel in Makiko’s werk. Ze verwerkt vaak typisch westerse dingen. Zoals auto’s, camera’s, verpakkingen en voedsel.

Het is mooi dat mensen een kunstwerk leuk vinden om andere redenen. Je kunt naast je moeder staan en samen naar een schilderij kijken. Allebei vind je het schilderij mooi. Dan kom je er ineens achter dat zij het mooi vindt om de techniek waarmee het is geschilderd. Terwijl jij het juist mooi vindt om de kleuren die de kunstenaar heeft gebruikt.

Productie van kunst
Elk jaar maakt Makiko ongeveer honderd kunstwerken van papier. Een groot deel daarvan maakt ze in opdracht van allerlei klanten in de reclame- en uitgeverswereld. Ook heeft de kunst van Makiko op billboards, tijdschriften en posters gestaan.
Madurodam
In Japan houden ze erg van miniatuur. Makiko verkleint ook graag dingen. Daardoor worden haar kunstwerken speels en soms kwetsbaar.
Studio Gibli

Ken je dat? Het is een Japanse filmstudio. Het lijkt wel wat op de kunst van Makiko.

IJsbreker
Als je 1 vouwwerkje mee zou mogen nemen. Welke kies je dan?
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3