Till Rabus

Carnage 3

Afstand
Waarschijnlijk sta je op een paar stappen afstand van het doek om het schilderij in zijn geheel te zien. Het lijkt wel bijna een foto, zo precies is het geschilderd. Maar wat gebeurt er als je het van dichtbij bekijkt?
Realisme
Veel schilders proberen een bepaald gevoel in hun schilderijen weer te geven. Grote snelle kwaststroken geven bijvoorbeeld een gevoel van actie en beweging. Dit zou best goed passen bij dit schilderij. Toch heeft kunstenaar Till Rabus dat hier niet gedaan. Hij heeft geschilderd zoals klassieke meesters in de 17e eeuw hun schilderijen schilderden. Heel fijn, heel glad, nergens zie je stroken van de kwast of klodders verf. Daarnaast is het schilderij is fotorealistisch geschilderd. De afbeelding is zo precies mogelijk nageschilderd.
Hyperrealisme
Dit soort schilderijen heten ook wel hyperrealistisch. Je kunt iets moeilijk realistischer schilderen dan de realiteit, maar toch proberen de schilders dat. Ze vergroten vaak iets uit, zodat je opeens alle kleine details ziet. Wat ook helpt is dat op de schilderijen alles scherp is, terwijl wij vaak focussen op een punt. Zo wordt het ‘extra’ realistisch.
Estes

Een van de bekendste hyperrealistische schilders is Richard Estes. In het LAM museum hangt ook een van zijn schilderijen. Waar Till Rabus juist eten schildert, is Estes bekend om zijn schilderijen van de reflecties op straat, in winkels en gevels in New York.

 


Checkout, Richard Estes,  2012, collectie van het LAM museum

 

Kunststromingen

Alle schilderijen van Till zijn hyperrealistisch geschilderd. Toch is hij ook bezig met andere kunststromingen. In het LAM museum hangt nog een schilderij van Till Rabus. Die lijkt heel erg op de surrealistische schilderijen van Dalí. Dit schilderij gaat over een andere kunststroming. Ken jij meer kunststromingen? Doet dit schilderij je ergens aan denken?

Druipen

Misschien ken je wel de ‘druip schilderijen’ van Jackson Pollock. Grote doeken waar Pollock de verf, recht uit het blik, overheen liet druipen. Die schilderijen worden ook wel ‘abstract expressionistisch’ genoemd. Abstract omdat er niks herkenbaar wordt afgebeeld. Expressionistisch omdat de kunstenaar emoties door middel van de verf wil uitten. Het gaat vaak meer om het schilderen zelf, dan het uiteindelijke schilderij.


Hoewel Rabus dit schilderij juist wel realistisch en heel precies heeft geschilderd, lijkt hij wel eerst met saus een abstract expressionistisch ‘schilderij’ te hebben gemaakt. In plaats van met verf is hij met saus eerst gaan druipen en kliederen, net als Jackson Pollock. Zo hoort dit schilderij eigenlijk bij twee kunststromingen; hyperrealistisch én abstract expressionistisch.


Jackson Pollock, Number 5, 1948

Schilderijtje met
Zag je meteen dat het saus was? En herken je alle vier de sauzen die Till heeft geschilderd?
Nederland sausland
In Nederland houden we van saus. Op bijna de helft van al ons eten zit saus. Mayonaise op een boterham bij je ontbijt, ketchup op een tosti bij de lunch en pindasaus ’s avonds bij de saté. Vooral tijdens het gourmetten en bij een barbecue eten Nederlanders heel veel saus. Vaak meerdere door elkaar heen. De populairste zijn pindasaus, knoflooksaus, mayonaise, barbecuesaus en cocktailsaus. Om nog maar niet te spreken over alle sauzen en verschillende combinaties die je bij je frietje kunt bestellen.
Mahonese
De meest gegeten saus ter wereld is mayonaise. Een van de bekendste theorieën over het ontstaan ervan komt van het Spaanse eiland Menorca. Dat was in Engelse handen totdat de Franse vloot het in 1756 veroverde. Om de overwinning te vieren werd er een groot feestmaal in de havenstad Mahon georganiseerd. Er kon alleen geen room op het eiland gevonden worden, daarom experimenteerde een kok met eidooiers en olie. Zo ontstond de saus Mahonese, wat later verbasterde naar Mayonaise. Helemaal zeker weten doen we dit niet, de oorsprong blijft onduidelijk. Wie weet werd mayonaise al wel gebruikt op het eiland en vonden de Fransen de saus wel zo lekker dat ze het daarom veroverden.
Doorwerken
Till kan niet zomaar even wat dikke verfstroken maken. Dan zie je meteen dat het nep is. Met kleine kwastjes schildert hij elk puntje heel precies. Toch werkt hij nog best snel, hij maakt bijna één schilderij per maand.
Familie
Is talent voor kunst erfelijk? Binnen de familie Rabus lijkt het van wel. De vader en de broer van Till zijn allebei beroemde schilders en zijn moeder maakt kunst met textiel.
Kijk eens anders

Stel je eens voor dat het kunstwerk in je huis zou mogen staan. Waar zou je het dan neerzetten of ophangen?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3