Beni Bischof

Curry

Geliefde snack

Naast de braadworst is curryworst een van de meest gegeten worsten in Duitsland. Op veel drukke plekken staat een kraam die curryworst verkoopt. Op kerstmarken en ‘gewone’ markten bijvoorbeeld. De curryworst is niet weg te denken in Duitsland. Berlijn wordt wereldwijd gezien als hoofdstad van de curryworst.

Handige zakenvrouw

De curryworst wordt bedacht door snackbarhoudster Herta Heuwer (1913-1999). Marta maakt een scherpe saus van onder andere tomatenketchup en currypoeder. Die saus serveert ze bij de curryworst. Volgens de overlevering wordt de eerste curryworst verkocht op 4 september 1949. Marta verkoopt de worst in haar winkel op een hoek van de Kaiser-Friedrich-Straße in Berlijn.

Triomftocht voor de curryworst

Na 10 jaar curryworsten verkopen in haar kleine winkel verhuist Herta Heuwer naar een grotere locatie in Berlijn. Tijdens de hoogtijdagen is de winkel van Herta dag en nacht geopend. De zakenvrouw vraagt patent aan op haar uitvinding. Dat is eigendomsrecht. Patent wordt toegekend aan iemand die een nieuwe uitvinding doet. Daardoor kunnen anderen niet met jouw idee aan de haal gaan en daar geld mee verdienen.

Hoe je curryworst eet

Curryworst wordt gegrild, in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en -saus. Daarna wordt de worst op een kartonnen bordje geserveerd. Meestal kan je kiezen of je de worst met een broodje of een portie friet eet. Vaak wordt het broodje gebruikt om in de saus te dopen.

(On)herkenbaar voedsel

In westerse landen vinden mensen het vaak onprettig om te zien wat ze precies eten. Vooral als het vlees is of vis. Daarom is filet populair. Het is niet gebruikelijk om in dit deel van de wereld alles van een dier op te eten, zoals ze op sommige plekken in bijvoorbeeld China doen. De worst is een goed voorbeeld van bewerkt voedsel. Het is ontworpen en gemaakt. We zijn eraan gewend. Maar je hebt vaak geen idee van welk dier die worst nou precies is gemaakt. Laat staan van welk lichaamsdeel de worst afkomstig is.

Andere worst

Behalve curryworst zijn er nog veel meer soorten worst. Er is een hele wereld aan worsten.
Bloedworst, metworst, boterhamworst, chipolata, chorizo, cervelaat, droge worst, knakworst, grillworst, Gelderse gekookte worst, leverworst, Lyonese worst, Merguez, ossenworst, palingworst, plokworst, rookworst, salami, saucijs, sucuk, verse worst, worst uit Morteau. Dan zijn dat niet eens alle worsten die bestaan.

Nieuwe invalshoek

Dingen waar we al lang aan gewend zijn en nooit bevragen gebruikt Beni als onderwerp voor zijn kunstwerken. De curryworst is daar een goed voorbeeld van. Beni verwerkt heel gewone dingen en gebeurtenissen die niet bijzonder opvallen. Hij geeft ze een slinger door ze in een nieuwe situatie te plaatsen.

Roze rand

De randen van het schilderij zijn roze. Misschien dezelfde kleur als de binnenkant van een (curry)worst?

Kosmos van grappen en grollen

Je hoeft niet bepaald een kunst expert te zijn om te zien dat Beni houdt van gekkigheid. Als je zijn werken naast elkaar legt kom je in zijn eigen cartooneske universum.

Gefantaseer

De Duitse schrijver Uwe Timm schrijft in 1993 de novelle Die Entdeckung der Currywurst. Dat betekent: de ontdekking van curryworst. Hierin plaatst hij de curryworst als uitvinding in 1947 in Hamburg.

Museum vol worsten

In 2009 opent in Berlijn het Deutsches Currywurst Museum. Dat is 60 jaar na de uitvinding van de curryworst.

Cultuurgeschiedenis

Jerker Spits is een germanist; beoefenaar van de Duitse taal en letterkunde. Een boek van zijn hand heet: Staalhelmen en curryworst. Aan de hand van 15 verschijnselen neemt hij de lezer mee naar de Duitse cultuur. Zoals je aan de titel van het boek al hoort; curryworst is er 1 van. Het boek vertelt de geschiedenis van Duitsland. Er komen verschillende onderwerpen in het boek voor die belangrijk zijn voor het verhaal van Duitsland. Staatsvrouw Angela Merkel, de metalband Rammstein, componist Johann Sebastian Bach, sprookjesvertellers gebroeders Grimm. Het zegt iets dat de curryworst een plek heeft tussen deze invloedrijke Duitsers

Waarom fastfood?

Er wordt onderzoek gedaan naar van alles en nog wat. Zoals naar de reden waarom we van snacks houden. Door 500 Amerikanen te ondervragen die minstens 3 keer per week fastfood  eten ontstaat er een lijst redenen voor de liefde voor snacks.
1. Fastfood kost weinig tijd. 2. Het is makkelijk. 3. Mensen houden van de smaak van fastfood. 4. Fastfood is goedkoop. 5. Mensen hebben weinig tijd om te koken. 6. Mensen zien fastfood als een traktatie aan zichzelf. 7. Mensen houden er niet van hun eigen eten klaar te maken. 8. Vrienden en familie van de fastfood klant houden ervan. 9. Fastfood heeft een sociaal doel. 10. Er is een groot assortiment van voedzame producten. 11. Het geeft mensen plezier om fastfood te eten.

Kijk eens anders

Kijk 10 tellen naar een kunstwerk. Doe je ogen dicht. Wat heb je allemaal gezien?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3