Vytautas Kumža

Did you hear anything?

Frisse blik
De Litouwse fotograaf en kunstenaar Vytautas Kumža wil dat je met een frisse blik naar de wereld kijkt. Schoonheid zit in alledaagse voorwerpen en situaties. Schoonheid mag ook best wat ongemak veroorzaken. Door normale voorwerpen op een onlogische manier te presenteren, kijk je met andere ogen naar iets waar je anders aan voorbij zou lopen. Hij brengt de objecten in een andere setting, geeft ze een andere rol of geeft ze een ongebruikelijke handeling. Hij maakte het gewone, bekende, ongewoon en onbekend. Geeft het je een frisse blik, of een ongemakkelijk gevoel?
Laatste druppel
In dit werk van Vytautas stroomt het glas over, op alle mogelijke manieren. Ook doorbreekt hij de ruimte van het 2D werk, en betreedt het de ruimte waar jij je als kijker bevindt. Heeft hij alle kleur verwijderd, of was er geen kleur te bekennen in deze foto?
Glas
Veel kunstenaars hebben een favoriet materiaal. Je hebt kunstenaars die alleen werken met staal, keramiek, krijt, hout, plastic en ga zo maar door. Vytautas maakt graag kunst met glas. Hij fotografeert glas, hij maakt glas in lood, hij schildert op glas, hij gebruikt gekleurd glas en hij speelt met het glas van de fotolijst.
Vloeibaar glas
Lang werd er gedacht dat glas altijd vloeibaar blijft. Dat als je duizenden jaren zou wachten, een ruit uiteindelijk, heel langzaam, naar beneden zou druipen. Dat blijkt niet waar. Maar er blijkt toch iets geks met glas aan de hand te zijn. Op moleculair niveau ziet glas er namelijk wel vloeibaar uit, terwijl het dat niet is. Wetenschappers begrijpen nog niet hoe dat komt.
Litouwen
Vytautas is geboren in Litouwen, het meest zuidelijke land van de drie Baltische staten. Er komen niet veel kunstenaars vandaan want het is maar een klein land, iets meer dan 3 miljoen inwoners. Hoewel het helemaal tegen Rusland aan ligt, hoort het toch bij de Europese Unie. En zo raar is dat niet, want als je op een kaart het midden van Europa zou aanwijzen, ligt dat punt in Litouwen.
NN Art Award
Na zijn jeugd in Litouwen ging Vytautas in Nederland studeren. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij nu nog steeds woont en werkt. In 2022 won hij de NN Art Award, een belangrijke kunstprijs van Nationale-Nederlanden voor getalenteerde kunstenaars die in Nederland hun opleiding volgden.
Schaduw
Het gekleurde glas geeft een duidelijke schaduw op de muur. Kunstenaars zijn vaak niet met de schaduw van hun kunstwerk bezig. Denk je dat de schaduw hier een bewust onderdeel is van het kunstwerk?
voetstappen

Een mede LAM bezoeker wees ons dat de straaltjes water een beetje op schoenzolen lijken. Een mooie link naar de titel: Footsteps in the corridor

Een Kijkcoach gaf aan door deze opmerking opeens een ander beeld te krijgen van het werk; 'het lijkt plots of ik als toeschouwer achter de tralies zit en niet andersom."

Hoe zie jij dat? 

Kijk eens anders

Dat voorwerpen, personage zijn. Wat voor een karakters zie je dan allemaal? Wie ben je zelf? Wie is je buurvrouw, je vader of je beste vriend?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3