Yuri Rodekin

Die Unerwartete Gäste

De ongewenste gast
Verschillende figuren vullen dit schilderij met de titel ‘Die Unerwartete Gäste’ (de onverwachte gasten). Wie denk jij dat er ongewenst zijn? En waar zie je dat aan?
De eregast
Nadat je de ongewenste gast hebt vastgesteld, gaan we nog een stapje verder! Wie denk je dat de eregast is? En waarom denk je dit?
Normaal?
Alles wat je op het schilderij ziet, zou ook in de echte wereld kunnen bestaan. Los van de gezichten is alles normaal; de kleren van de personages, het servies, het taartje, de katten, de bloemen, de tafel en het landschap op de achtergrond. Toch ademt het schilderij iets magisch uit. Waardoor dat komt, kun je eigenlijk niet precies zien.
Magisch realisme
Een schilderij dat mogelijk zou kunnen zijn, maar onwerkelijk lijkt, heet magisch realistisch. Dat is anders dan bijvoorbeeld het beroemde schilderij met de gesmolten klokken van Dalí. Zijn schilderijen zijn surrealistisch, omdat die in de gewone wereld echt niet zouden kunnen.
Verhalen
Wat is er toch aan de hand? Er zijn een heleboel verhalen bedenken bij dit tafereel. Je kunt een verhalen bedenken over de vrouw links, die lijkt te blozen; over de man in het midden die ongemakkelijk lijkt; wat de balletjes zijn die de rechter figuur ophoudt en over wat de katjes aan het doen zijn.
Sleutel
Yuri Rodekin maakt zijn schilderijen expres vervreemdend. Je kunt niet precies zeggen wat er op zijn schilderijen aan de hand is. Er is niet een goed antwoord voor. Yuri zegt dat jij, de kijker, de sleutel hebt voor dat geheim. Dus het verhaal dat jij erbij bedenkt, dat is het juiste antwoord. Iemand anders zal er een ander verhaal bij bedenken, en dat is ook goed.
Stil
Yuri zegt zelf over zijn schilderijen: ‘Ik houd van schilderijen die niet spreken, niet schreeuwen maar stil zijn. Er is een stille spanning die een belangrijk geheim verbergt.’ Het is aan jou of dat gelukt is. Het is in ieder geval stil; de personages praten allemaal niet.
Oud of jong?
Het schilderij roept nog meer vragen op dan alleen wat er zich afspeelt. Ook wanneer het schilderij gemaakt is, is in eerste instantie niet makkelijk te zeggen. Is het vorig jaar geschilderd of in de jaren ’30?
Reiziger
Yuri komt uit Rusland, maar hij heeft op verschillende plekken in Europa gewoond en gewerkt. Eerst verhuisde hij naar Italië en daarna naar Oostenrijk. Het is dus ook lastig te bepalen waar het schilderij zich afspeelt.
Doorzichtig fruit
Als je goed naar het fruit kijkt op dit schilderij, zie je dat je de achtergrond er doorheen schijnen. Dat is vooral goed te zien bij de appel links. Is het een echte, of een glazen appel?
Lijst
Dit schilderij heeft geen lijst, zoals wel meer werken in het LAM museum. Een lijst kan heel bepalend zijn voor een schilderij. Een slanke aluminium lijst geeft een hele andere uitstraling dan een grote, ouderwetse gouden lijst. Wat voor een lijst zou jij om dit schilderij plaatsen?
Kijk eens anders

Hoe ziet het atelier van deze kunstenaar er uit? Netjes, rommelig?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3