Thomas Grünfeld

Dish

Dis(h)

Dit kunstwerk heet Dish. Dat is Engels en betekent zoveel als schotel, gerecht. In het Nederlands heb je dis, een ander woord voor maaltijd. Het is een beetje in onbruik geraakt, maar nog steeds correcte taal. Misschien leuk om je kinderen te roepen: ‘De dis staat klaar!’ Of familie uit te nodigen voor een uitgebreide dis.

Eten voor gevangenen

Ook in de gevangenis ziet de maaltijd er ongeveer uit zoals op dit kunstwerk. Elke gevangene heeft wettelijk recht op een bepaalde hoeveelheid voedsel per dag. Dat voedselpakket bestaat uit dagelijks 6 sneetjes brood met beleg, een warme maaltijd tussen de middag, 250 ml melk en ‘2 stuks fruit,’ zoals dat wel eens stijfjes wordt genoemd. Het voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat is ongeveer 2050 calorieën per dag. Luxe is het eten in gevangenissen niet. Maar de maaltijden beantwoorden wel aan de voedingswaarde die bij een gezonde voeding horen. Mensen worden niet gestraft via water en brood, maar door vrijheidsberoving. Het opgesloten zitten is de straf.

Omranding

Een passe-partout is een omranding die om of over een ingelijst kunst wordt gelegd. Vaak is die rand van karton. Hij vult de ruimte tussen de lijst en het kunstwerk. Vaak dient een passe-partout om het kunstwerk te beschermen tegen beschadiging. Of de rand laat het werk beter tot zijn recht komen in de omlijsting.
Is het je al opgevallen dat dit kunstwerk anders is ingelijst dan de meeste andere kunstwerken? Het grote formaat van lijst en passe-partout suggereert dat er iemand tegenover zou kunnen gaan zitten. Nu is het een tafel met maar één eenzaam bordje…

Aaibaarheid

Thomas gebruikt materialen in zijn kunstwerken die je wil aanraken. Opgezette dieren bijvoorbeeld of vilt. Aaibaar materiaal trekt mensen aan. Thomas gebruikt ook vilt omdat het ons doet denken aan de inrichting in woonkamers. Daar voelen mensen zich comfortabel en het meest op hun gemak.

Oranje boven

Een ander kenmerk van Thomas’ kunst is het kleurgebruik. Thomas gebruikt graag heldere kleuren. Oranje is daarbij zijn favoriet. Thomas vindt die kleur onderscheidend en levendig.

Water, wol en zeep

Dit kunstwerk is gemaakt van vilt. Je kent vilt vast wel. Bijvoorbeeld door viltstiften. Vilt is een traditionele techniek om wol te verwerken. Het maken van vilt is niet moeilijk, maar kost veel tijd. Het maken van fijnere soorten vilt vraagt om veel ervaring. Voor vilt heb je maar drie dingen nodig: water, wol en zeep. Bij het vilten maak je plukjes wol nat met heet water. Door ze tegelijk met het nat maken te wrijven, grijpen de vezels in elkaar. Door te rollen ontstaat vilt. 

Vilt in de wereld

Je ziet vilt op verschillende plekken en in verschillende toepassingen.

Muziek
In de bouw van muziekinstrumenten wordt vilt vaak feuter genoemd. Het wordt gebruikt als geluidsdemping. De snaren van een piano worden gedempt, net als de mechanieken van een pijporgel.

Golf op vilt
In de Friese plaats Appelscha kun je midgetgolfen op vilt.

Joert
De isolerende lagen van Mongoolse tenten - joerten - worden gemaakt van vilt.

Limburg
Vilt is een dorp in Limburg. Het heeft geen eigen kerk, maar wel een basisschool.

Je bord opmaken

Je bord inrichten met een gerecht is een kunst op zich. Maar wel een heel erg leuke om mee te experimenteren. Want als je je best hebt gedaan op een bijzondere maaltijd, kwak je die niet zomaar op het bord. Met gevoel voor kleur en precisie kun je het eten een extra dimensie geven. Waardoor het een feestje is om te presenteren en… op te eten natuurlijk.

Eenzaamheid

Vaak worden zulke maaltijden als je hier ziet, alleen gegeten. Door een patiënt in een ziekenhuis of een ouder iemand bijvoorbeeld. Zou het helpen om er een kaarsje bij aan te steken? Of verraadt zo’n plastic bak al dat het geen sfeervol diner is…? 

Perspectief

Zie je dat er reliëf in dit werk zit? Diepte, terwijl het plat tegelijkertijd is. Vrij harde schaduwen aan de randen van de eetvakken.

Kijk eens anders

Als een kunstwerk een karakter voorstelt. Welk kunstwerk ben je dan zelf? Welk zou je willen zijn?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3