Thomas Rentmeister

Eisenschokolade

Chocohuid

De buitenste laag van dit kunstwerk is fluwelig. Zoals de poederige buitenkant van een chocoladetruffel. Truffels worden ‘gecoat’ met pure cacaopoeder. Dat wil zeggen dat ze een jasje krijgen van cacao.

Oxidehuid

Cortenstaal
Dit kunstwerk is gemaakt van cortenstaal. Dat is een metaal, vermengd met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Het is sterk. Deze combinatie van materialen wordt legering genoemd. Cortenstaal reageert op zuurstof, waardoor het roestig wordt. Door die roest is schilderen niet meer nodig, want de roestlaag is een bescherming.

Rond het LAM
Langs het tuinpad van het museum zie je cortenstaal. Ook wordt een deel van het dijklichaam tegengehouden door platen cortenstaal. Er is een trap van cortenstaal, heb je die toevallig gezien? Tenslotte is er een beeld op het landgoed dat ook is gemaakt van cortenstaal. Het beeld is gemaakt door Gjalt Blaauw. Je kunt het zien door een van de ramen.

Klemtoon

Hoe spreek je cortenstaal eigenlijk uit? Córtenstaal. Cortènstaal. Cortenstáál. Misschien weet jij het wel.

Dwalen door cortenstaal

Museum Voorlinden in Wassenaar heeft een belevingskunstwerk van cortenstaal. Open Ended heet het. De Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra heeft het ontworpen. Het is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is moeilijk uit te leggen hoe het kunstwerk is. Je moet er door heen wandelen als je het wil weten.

ChocoLAM

Er zijn verschillende kunstwerken in het LAM die met chocola te maken hebben. Welke kunstwerken die aan chocola verwant zijn heb je al gezien?

Klaas Gubbels

Er zijn verschillende werken van Klaas Gubbels te vinden in het wild. Deze kunstwerken zijn gemaakt van cortenstaal, net als dit beeld van Thomas. Een van die beelden staat in een vijver in Rotterdam. Ook staat er een beeld van cortenstaal langs de weg in Arnhem. Het LAM heeft ook een werk van Klaas Gubbels. Dat is geen beeld, maar een schilderij.

Tony

Tony’s Chocolonely verkoopt chocoladerepen die bestaan uit ongelijke blokjes. Tony’s wil hiermee aan klanten laten zien dat de cacaoketen niet eerlijk is. Cacaoboeren verdienen te weinig. Op een breder niveau gaat het niet alleen over de verschillen in de chocoladewereld. De verschillende blokjes van een Tony’s reep laten zien dat het ongelijk verdeeld is in de wereld. De een heeft veel, de ander weinig.

Herken de vorm

Sommige repen hebben de vorm van een prisma. Weet je welk chocolademerk dit is? Weer een ander merk verkoopt plakken chocola met richels, zodat je makkelijk een stuk kan afbreken. Een Nederlandse chocoladeproducent verkoopt schijfvormige chocolaatjes. Flikken worden ze soms genoemd of pastilles.

Vierkant. Makkelijk. Lekker

Waar wás dat ook alweer van? Sommige reclames blijven jarenlang in je hoofd hangen. Zelfs als je er geen zin in hebt.

Handig opbergen

De chocola van Ritter’s Sport Schokolade wordt in het vierkant gemaakt. Anders dan de langwerpige chocoladerepen. Dat idee is in 1932 bedacht door Clara, de vrouw van Alfred Eugen Ritter. Hij was de directeur van een chocolade- en suikerwerkfabriek in Duitsland. Clara kwam op het idee om een chocoladereep te maken die in je jas past zonder te breken.

Knickpack

Daarmee adverteert de fabrikant van Rittersport. Dat wil zeggen dat je de reep met de verpakking er nog omheen doormidden kan breken, waardoor de chocola zo tevoorschijn komt. Stel je voor dat dit kunstwerk ook zo’n knickpack heeft. En welk geluid het zou maken als je hem daadwerkelijk doormidden breekt!

Chocoholic

Ken of ben je een chocoholic? Iemand die helemaal verzot is op chocola?

Chocolovely

Chocola delen in bed  Uit onderzoek blijkt dat een kwart van alle ondervraagden dát het toppunt van liefde vinden.

Vrouwen EN mannen

72 procent van de mannen eet minstens één keer in de week chocola. Van de vrouwen is dat 70 procent. Er wordt wel eens beweerd dat vrouwen meer chocola eten dan mannen. Misschien klopt dat niet…

IJsbreker
Waar zet jij graag je tanden in?
Kijk eens anders

Welk werk maakt je droevig en waarom?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3