Onze ge-upgrade hommel is nog maar een eenvoudig exemplaar, als je het met sommige andere mechanische insecten van Leon vergelijkt. Bijvoorbeeld deze vlinder. Hoe vaak denk je er eigenlijk over na hoeveel stappen en processen er nodig zijn voor één ‘simpele’ beweging?
Bestuiven, hoe werkt dat eigenlijk? Een korte biologieles:
Hommels, bijen en andere insecten vliegen van bloem naar bloem en verzamelen nectar en stuifmeel, in de nectar zitten koolhydraten en het stuifmeel versterk proteïne. Beide voeding die ze aan hun larven geven. Het stuifmeel van de meeldraden van bloemen blijft aan de haren op het lijf en de poten kleven en wordt zo meegenomen. Als de insect van bloem naar bloem vliegt, komen de stuifmeelkorrels ook op de stamper van andere bloemen terecht. Is een bloem van dezelfde soort? Dan kan een bloem bevrucht worden door het stuifmeel en er bijvoorbeeld een aardbei aan de plant groeien. Zonder hommel, geen aardbei, zou je dus kunnen zeggen.
Wist je dat… Hommels een speciale persoonlijke tandafdruk achterlaten in het blad van de plant? Zo weten ze waar ze geweest zijn. Wel zo handig.
Mensen herkennen bloemen aan de kleuren, vormen, patronen en/of geuren. Maar bloemen trekken hommels vooral aan elektrische signalen. Heel simpel uitgelegd is de bloem negatief geladen en de hommel positief. De haartjes op het hommellijf bewegen zo richting de bloem en activeerden de zenuwcellen in het lichaam van de hommel. De hommel kan de aanwezigheid van de bloem dus voelen.
Hommels zijn super efficiënte bestuivers. Ze zijn lekker groot en harig dus nemen extra veel stuifmeel mee. Een hommel kan op een vlucht wel 60% van haar lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. Zo van dichtbij lijkt het wel een leeuw, met wilde manen…
Stel je voor, je krimpt tot de grootte van een insect. Hoe zou de wereld om je heen er dan uitzien?
Bekijk je omgeving eens tijdje door insectenogen. En? Wat valt het meeste op?
In de film ‘Honey I Shrunk the Kids’ uit 1989, werkt uitvinder Wayne Szalinski aan zijn nieuwste creatie, een machine die mensen en voorwerpen kan doen krimpen tot 1% van hun normale omvang. Op een dag worden zijn kinderen en de buurkinderen per ongeluk alle vier door de machine verkleind tot het formaat van insecten.
De kinderen belanden in de tuin achter het huis, dat vanuit hun perspectief een oerwoud is. De tocht naar huis duurt dagen… Bekijk hier een fragment uit de film.
Alleen al in Nederland en België zijn er rond de 30 soort hommels te vinden. Het verschil zien?
Deze kaart helpt je op weg.
Het komt voor dat een hommel door al het vliegen uitgeput raakt. Vooral de koninginnen, de leiders van de kolonie, kunnen in de eerste weken na hun winterslaap soms teveel hooi op hun vork nemen. Zie je deze lente dus een hommel wat versuft op de grond of tafel zitten? Je kunt de hommel nog redden!
Neem de hommel heel voorzichtig op met een papiertje en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water. Laat de hommel uit het water drinken. Je zult zien dat de hommel langzaam weer levendig wordt. Je helpt niet alleen het diertje, maar ook de hele kolonie.
Zet een timer en bekijk een kunstwerk 3 minuten. Blijf kijken! En iets nieuws of anders gezien?