Itamar Gilboa

Food Chain Project

Ongezond
Als Itamar een tijdje in Amsterdam woont, denkt hij: ik word dikker! Daar schrikt hij een beetje van. Hij eet veel vet en drinkt een boel alcohol en frisdrank. Daarom houdt hij een jaar lang een dagboek bij van wat hij eet. Elk suikerklontje staat erin, zegt de kunstenaar.
Zoveel?!
Na dat jaar schrikt Itamar zich te pletter. Zo ontzettend veel heeft hij gegeten. Maar ook gedronken. Wat zou je zeggen van 111 liter rode wijn? En 123 liter cola light? En dat terwijl honderden miljoenen mensen over de wereld elke dag opnieuw honger lijden.
Een ketting

‘Wat ik heb gegeten wordt kunst dat dankzij de verkoop weer in voedsel kan veranderen,' vertelt Itamar. Het kunstwerk is dus een voedselketen. Elke komkommer, elke banaan, alles wat je ziet liggen is door Itamar gegeten en in porselein gemaakt.

Maak zelf een dagboek
Als je het leuk vindt wat Itamar heeft gedaan, kun je natuurlijk zelf ook een dagboek bijhouden. Je denkt misschien dat het wel meevalt hoeveel je eet. Maar als je het allemaal opschrijft zie je dat het meer is dan je verwacht!
Merkbaar
Als je goed kijkt, kun je allerlei merken ontdekken. Een merk denkt dus niet alleen na over een logo en een kleur maar heeft óók een verpakkingsvorm die je uit duizenden herkent. Hoeveel merken vind jij terug?
Broccoli-Biscuit
Een broccoli van porselein maken? Dat is een heel werk. Eerst maak je een mal. De mal is een soort 3d afdruk. In deze mal giet je vloeibare porseleinklei, laat het even staan zodat zich tegen de wand van de mal een laagje vormt en giet de rest van de klei af. Het porselein dat in de mal achterblijft moet vervolgens drogen voordat je de mal verwijdert. Tijdens het drogen krimpt de klei een beetje waardoor de klei makkelijker los komt van de mal. Daarna kun je oneffenheden in de klei wegwerken, die verder laten drogen en afbakken. Afbakken? Precies. Officieel heet dit 'biscuit’ bakken. Maar biscuit, dat is toch een koek? Itamar heeft de biscuitjes in dit kunstwerk dus biscuit gebakken... Duizelt het je al?
IJsbreker
Wat is jouw gekste eetgewoonte?
Itamar vertelt

In dit filmpje vertelt Itamar over zijn kunstwerk.

Kijk eens anders

Als een kunstwerk een karakter voorstelt. Welk kunstwerk ben je dan zelf? Welk zou je willen zijn?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3