Elise, Jonas, Nils

Food for Thought

Intro
Dit is een geluidskunstwerk. Hoe klinkt dat?
Legitiem afluisteren
Voor dit kunstwerk namen geluidskunstenaars Elise ’t Hart, Jonas Wijtenburg en Nils Davidse gesprekken op van mensen die het LAM museum bezochten. Je kunt ze zonder gene afluisteren, heerlijk toch? En oh, de gesprekken zijn uiteraard met toestemming opgenomen!
Schilderen met geluid
Elise ’t Hart, Jonas Wijtenburg en Nils Davidse noemen hun kunstenaarschap ‘schilderen met geluid’. Ze voegen laag na laag toe tot er een mooie compositie ontstaat.
Het geluid van...
Thuis! Je hoort in de kunstwerk niet alleen de geluiden van mensen die over kunst praten, maar ook alledaagse geluiden zoals een pruttelend koffiezetapparaat en het afstrijken van een lucifer. Het zijn gewone geluiden die eigenlijk heel bijzonder zijn. Juist die geluiden geven je het gevoel thuis te zijn, of brengen je direct naar een tijd en plek die er niet meer is. Denk maar eens aan het geluid van een inkomende fax, of het inbellen op internet. Of misschien dat tikkende geluid van de klok bij je grootouders?
Instituut voor huisgeluid
Elise ’t Hart verzamelt al jaren alledaagse geluiden. Sterker nog, ze richtte er een instituut voor op. Niet gek dat de huisgeluiden terugkomen in dit gezamenlijke kunstwerk van Elise ’t Hart, Jonas Wijtenburg en Nils Davidse.
Hoe laat is het?
Dit kunstwerk verandert steeds. De huisgeluiden die je hoort, passen bij het moment van de dag. In de ochtend hoor je misschien het besmeren van een beschuit, in de late middag pruttelt er een pannetje op het fornuis.
Van nu
Elise ’t Hart zegt: ‘Het gesprek van vandaag, is een andere dan morgen.’ Dit kunstwerk is daarom steeds aan te passen aan de tijd. ‘Modulair’, noemt ze het.
Wist je dat...
Een van de drie kunstenaars ook muzikant is? Nils Davidse speelt en tourt regelmatig met Wende Snijders.
Oud hout
Kunstenaar Jonas Wijtenburg is verantwoordelijk voor de houten installatie die je op meerdere plekken in het museum ziet. Heb je gezien wat een vakmanschap erin zit? Hij kocht het hout via Marktplaats. ‘Dit hout lag al sinds 1980 ergens in een schuur. De beoogde verbouwing ging nooit door. Nu heeft het een prominente plek in het museum.’
Trap
De houtsoort die gebruikt is, is Iroko. Jonas Wijtenburg kwam er ooit toevallig mee in aanraking. ‘Ik werk graag duurzaam en koop vaak oude partijen hout op om mee te werken. Jaren terug kon ik een oude trap opkopen, gemaakt van Iroko-hout. Ik was meteen verliefd op de warme kleur.’
Ga lekker zitten
Op de houten installatie zitten verschillende zitjes. Neem lekker plaats! Bijkomende voordeel: je ziet de andere kunstwerken vanuit een andere hoogte. Je kijkt gegarandeerd anders (en vast ook langer nu je lekker zit).
Making-of

Samen met Misha Buwalda maakten we een mini-docu over het geluidskunstwerk. Bekijk hier de video.

Geluid bepaalt meer dan je denkt
Geluid bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Stilte kan heerlijk zijn als je de natuur intrekt voor een wandeling alleen. Stilte kan ook ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als je met meerdere mensen in een ruimte bent. Om die reden zochten we lange tijd naar een kunstwerk dat daarmee speelt. ‘We geloven dat je kunst het beste kunt ervaren als je op je gemak bent’, zegt museumdirecteur Sietske van Zanten.
Kunst of eten
Gesprekken over kunst, lijken vaak op de gesprekken over eten. Leuk om eens op te letten. In het LAM museum lopen die twee natuurlijk al helemaal snel door elkaar.
Grote merken maken geluid
Merken hebben een logo. Wist je dat veel grotere merken ook een sound logo hebben? Dat is een geluid dat jou meteen aan dat merk en de merkwaarden doet denken. In het LAM museum zijn we nog op zoek naar óns geluid. Welk geluid vind jij bij ons museum passen?
Kijk eens anders

Wat is eigenlijk mooi en lelijk? Blijft het mooi/lelijk als je het beschrijft? Of verandert dit?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3