Dit werk is geïnspireerd op het beroemde werk van de 16de-eeuwse Italiaanse schilder Giuseppe Arcimboldo.
De kunstenaar Matthew Day Jackson gaf een eigen draai aan het werk van zijn Italiaanse voorganger. Letterlijk. Een medewerker laat het je graag zien.
Giuseppe Arcimboldo Vertumnus (1591)
De materialen van dit kunstwerk klinken als een toverspreuk: formica, epoxy, lood en multiplex. Matthew gebruikt ze niet zomaar. Ze zijn verbonden aan zijn verleden en aan de Amerikaanse cultuur. Formica bijvoorbeeld is een typisch Amerikaans materiaal dat onder andere wordt gebruikt voor keukens.
De kunstmatige materialen vormen een mooi contrast met het onderwerp. Formica, epoxy, lood en multiplex tegenover fruit en groente.
Matthew werd beroemd in de kunstwereld met zijn bloemstillevens. Ook die zijn gebaseerd op oude meesterwerken. Dit keer 17de-eeuwse Nederlandse bloemstillevens.
Kunst maken zit in zijn bloed, zegt Matthew. Zijn opa was enthousiast amateurfotograaf en timmerman naast zijn ‘normale’ baan als politieagent. Zijn neef is net als zijn opa een talentvol timmerman die volgens Matthew alles kan maken wat je maar kunt bedenken. Zijn moeder kan volgens Matthew ook alles maken, niet van hout, maar van stof. Ze naaide vroeger al hun kleren en kan als geen ander quilten.
Zie jij ook altijd overal gezichten in? Ik wel. Zodra ik maar de suggestie van ogen en een mond zie is het al een gezicht. Hoeveel 'gezichten' zie jij hier in het LAM die een ander misschien niet ziet?