Benjamin Li

Garnalen met Broccoli

Chin Ind Rest
Benjamin Li is gefascineerd door Chinese en Chinees-Indische restaurants in Nederland. Hij vindt ze zo’n mooie samenkomst tussen Nederland, China en Indonesië. Want de ‘Chinese’ gerechten uit die restaurants zou je ook Nederlands kunnen noemen. In China worden ze namelijk op een hele andere manier geserveerd. Het zijn vernederlandste versies van Chinese gerechten.
Chin Ned Rest
Een van de redenen waarom Benjamin gefascineerd is door Chinees-Indische restaurants is omdat het ook een beetje over hemzelf gaat. Benjamin zijn ouders komen uit China en hebben een Chinees restaurant in Nederland. Omdat zij druk waren met het restaurant, groeide Benjamin voor een deel op bij een Nederlands gezin. Daarom voelt hij zich (net als de restaurants) Nederlands en Chinees.
Bezoek
Chinees-Indische restaurants zijn langzaam aan het verdwijnen. Het doel van Benjamin is daarom om alle Chinese restaurants van Nederland te bezoeken, en dat zijn er een heleboel. Hij is er al bij meer dan 1000 geweest. Benjamin heeft geen auto, dus hij moet overal met de trein naartoe. Daar is hij dus nog even mee bezig.
Trots
Veel mensen nemen de Chinees-Indische restaurants niet heel erg serieus. Het is meer een plek om af te halen of voor een snelle vette hap. Het zijn geen restaurants waar je ver van tevoren een reservering voor maakt om vervolgens uren te gaan tafelen. Daar wil Benjamin verandering in brengen. Hij wil juist dat we trots op de restaurants worden.
Nummer 39 met rijst

Deze foto komt uit een serie gemaakt over gerecht 39. Benjamin fotografeerde in de Chinese restaurants gerecht nummer 39. Hij was al met dit idee bezig toen jurylid Gordon in Holland’s Got Talent een grap maakte. ‘Welk nummer ga je zingen, nummer 39 met rijst?’ zei Gordon tegen deelnemer Xiao Wang.

 

Het fotograferen van nummer 39 zorgt ervoor dat een deel van het cultureel erfgoed in de vorm van Chinees-Indische gerechten niet verloren gaat. ‘Daar mag ik Gordon dankbaar voor zijn,’ zegt Benjamin daarover.

Puzzel
Benjamin heeft er vervolgens voor gekozen om van sommige foto’s een puzzel te maken. Hij ziet een overeenkomst tussen koken en puzzelen. Bij koken wordt een gerecht samengesteld door middel van ingrediënten. Bij puzzelen is dat door de juiste combinatie van stukjes te vinden.
Ontbrekend puzzelstukje
De puzzel is opgebouwd uit 2 verschillende puzzels; namelijk de puzzel van het gerecht en een witte puzzel. ‘Garnalen met Broccoli’ is gemaakt toen Benjamin 33 jaar oud was, dus er zitten 33 witte stukjes in de puzzel. Elk jaar haalt hij een stukje uit de witte puzzel die hij verwisseld met een stukje uit de foto-puzzel. De witte puzzel gaat dus van wit naar beeld. En de foto-puzzels gaan van gerecht naar steeds meer wit.
Witte stukjes

Dit zegt Benjamin zelf over de witte stukjes: ‘Door het tellen van de witte stukjes kan je achterhalen hoe oud ik ben geweest bij het maken. Wat daarnaast mee speelt is dat naarmate ik ouder wordt er meer witte stukjes in de puzzels geplaatst worden waardoor steeds meer van het beeld (en dus het eten) "verdwijnt". Ik laat dus letterlijk het beeld verdwijnen in het werk. De kleur wit is hiervoor bewust gekozen. Waar wit in de westerse opvatting staat voor puur/zuiver staat wit in de Chinese cultuur voor de dood. Hoe meer witte stukjes, hoe ouder ik ben geweest bij het maken, hoe dichter ik bij de dood ben (uitgaande van het natuurlijke proces die van ouderdom).


Een tweede betekenis die gegeven kan worden aan het invoegen van witte stukjes is een verwijzing naar het verdwijnen van Chinees-Indische restaurants. De Chinese restaurants verdwijnen (beter gezegd nemen af) en dus ook de gerechten. De puzzels zijn een eerbetoon aan de fantastische gerechten van het Chinees-Indische restaurant.’

Garnalen met Broccoli
Welke foto's van gerechten een puzzel worden, bepaalt Benjamin op gevoel. Niet elke foto van een gerecht wordt (ooit) een puzzel. De keuze van een gerecht voor een puzzel laat hij afhangen van een combinatie van vorm, type gerecht, type bord (voorkeur voor ovale borden), opmaak (voorkeur voor een ‘wortelroos’) en kleur. Onderling moeten de foto's dusdanig verschillen om een puzzel te kunnen worden. Hij zal dus nooit een puzzel maken van een soortgelijk gerecht bestaand uit Garnalen en Broccoli.
Jouw lievelingsbestelling
Welk eten vind jij het allerlekkerst om lui vanaf je bank te bestellen? Kleine sushi met koude vis of dampende Thaise curries vol kruiden. Of liever een grote pizza vol gesmolten kaas?
Kijk eens anders

Wat zou je veranderen aan het kunstwerk en waarom?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3