Dit kunstwerk werd in 2013 bewonderd door niemand minder dan koningin Maxima. Het werk was onderdeel van de tentoonstelling Ja natuurlijk in het Kunstmuseum in Den Haag. Het kunstwerk was oorspronkelijk meters hoog en breed. Uiteindelijk overleefde alleen een klein deel. Dát deel kocht het LAM.
Ehhh, nee. Helaas ging ook dit deel kapot. Zeger maakte voor ons een nieuwe en extra stevige versie.
Dit is niet het enige werk van Zeger met paddenstoelen. Eerder al bedekte hij een vloer met aarde waaruit witte paddenstoelen groeiden. Bij dit kunstwerk heeft hij paddenstoelen op lamellen laten groeien. Net toen ze op het punt stonden om te vergaan, heeft Zeger ze behouden.
Het gaat hier niet om gewone paddenstoelen. Het zijn geestverruimende paddo’s. Bij gebruik kunnen kleuren, geuren en geluiden heftig binnenkomen. Ook kun je je ineens intens gelukkig voelen of het omgekeerde.
Paddenstoelen zijn schimmels. De wetenschappelijke term fungi herken je misschien als je weleens bij de Italiaan eet. Schimmels kunnen zowel kenmerken hebben van planten als dieren. In het dagelijks leven kun je veel soorten schimmels met verschillende functies tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan gist waarmee je brood, bier of wijn maakt. Of in antibiotica, zoals penicilline. Of wat dacht je van zo’n blauwe Franse kaas: ben je een liefhebber of gruwel je ervan?
De natuur is een veel voorkomend thema in Zegers werk. Hij wil de wonderen van de natuur laten zien. Maar ook de confrontatie met het door de mens gemaakte, het kunstmatige. Zeger laat bijvoorbeeld allerlei zwammen groeien over meubels en apparaten. Ook heeft hij een keer stoelen in de Oosterschelde laten zinken om ze te laten overwoekeren door mosselen. Hij laat de natuur zijn gang gaan.
In welk boek dat je gelezen hebt zou dit kunstwerk een rol kunnen spelen?