Zeger Reyers

A Glance through the Shades

Koninklijk

Dit kunstwerk werd in 2013 bewonderd door niemand minder dan koningin Maxima. Het werk was onderdeel van de tentoonstelling Ja natuurlijk in het Kunstmuseum in Den Haag. Het kunstwerk was oorspronkelijk meters hoog en breed. Uiteindelijk overleefde alleen een klein deel. Dát deel kocht het LAM. 

Dus wij hebben het kunstwerk waar Maxima van ging stralen?

Ehhh, nee. Helaas ging ook dit deel kapot. Zeger maakte voor ons een nieuwe en extra stevige versie.

Paddenstoelen

Dit is niet het enige werk van Zeger met paddenstoelen. Eerder al bedekte hij een vloer met aarde waaruit witte paddenstoelen groeiden. Bij dit kunstwerk heeft hij paddenstoelen op lamellen laten groeien. Net toen ze op het punt stonden om te vergaan, heeft Zeger ze behouden. 

Pas op: hallucinatiegevaar!

Het gaat hier niet om gewone paddenstoelen. Het zijn geestverruimende paddo’s. Bij gebruik kunnen kleuren, geuren en geluiden heftig binnenkomen. Ook kun je je ineens intens gelukkig voelen of het omgekeerde. 

Fungi

Paddenstoelen zijn schimmels. De wetenschappelijke term fungi herken je misschien als je weleens bij de Italiaan eet. Schimmels kunnen zowel kenmerken hebben van planten als dieren. In het dagelijks leven kun je veel soorten schimmels met verschillende functies tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan gist waarmee je brood, bier of wijn maakt. Of in antibiotica, zoals penicilline. Of wat dacht je van zo’n blauwe Franse kaas: ben je een liefhebber of gruwel je ervan? 

De natuur in

De natuur is een veel voorkomend thema in Zegers werk. Hij wil de wonderen van de natuur laten zien. Maar ook de confrontatie met het door de mens gemaakte, het kunstmatige. Zeger laat bijvoorbeeld allerlei zwammen groeien over meubels en apparaten. Ook heeft hij een keer stoelen in de Oosterschelde laten zinken om ze te laten overwoekeren door mosselen. Hij laat de natuur zijn gang gaan.

IJsbreker
Dwaal jij weleens door een alternatief universum? Zo ja, wanneer?
Kijk eens anders

Wat zou je veranderen aan het kunstwerk en waarom?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3