Liu Bolin

Hiding in the City No. 102, Green Food

Wie niet weg is...

Is gezien! Of toch niet? Door zich te camoufleren haalt Liu een verdwijntruc uit. Hij staat er. En toch zie je hem alleen als je heel goed kijkt. Liu gaat bijna helemaal in de foto op.

Liu zegt: ‘Als ik een klein beetje verschuif, dwingt het de toeschouwer om goed te kijken. En het laat hem nadenken over het kunstwerk. Ik wil niet helemaal opgaan in het plaatje.’

Wat draagt Liu op de foto?

Op de meeste foto’s draagt Liu een oud legeruniform van Mao, de vroegere leider van China. Het is gemaakt van canvas. Dat materiaal is stijf. Bovendien heeft zo’n uniform een hoge kraag. Het is dus een ontzettend handig pak om op te schilderen. Vaak gebruikt Liu assistenten die hij beschildert.

Een andere foto van Liu voor een schap met frisdranken

De betekenis van de foto's van Liu

Er zijn mensen die over kunst schrijven voor kranten, tijdschriften en internet. Zij geven hun mening over kunstwerken. Daarbij zeggen ze meestal waarom ze een bepaald kunstwerk goed vinden. Of juist slecht. Meestal zit er ook een uitleg bij.

De experts zeggen dat Liu met zijn foto’s iets zegt over China. Liu is het niet eens met de regering van zijn land. Hij vindt dat de Chinese samenleving mensen kan laten verdwijnen. Daarom gaat Liu zelf op de foto als een man die bijna verdwenen is.

Woorden die Liu beschrijven

Journalisten die over Liu schrijven hebben verschillende namen voor hem bedacht. Hij wordt verdwijningskunstenaar genoemd. En soms kameleon. Want een kameleon neemt de kleur van zijn omgeving aan, zodat je hem nauwelijks ziet. Net als Liu!

Andere bijnamen voor Liu zijn: de onzichtbare man en onzichtbaarheidskunstenaar.

Maak een keuze
Voor welk schap in de supermarkt zou jij het liefst gefotografeerd worden zoals Liu? Voor de snoepafdeling, de diepvriesproducten of misschien wel voor de groenten, zoals Liu op deze foto?
IJsbreker
Zou je wel eens onzichtbaar willen zijn?
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3