Objecten, het zijn net mensen. En mensen, het zijn net objecten. Marie Cécile Thijs werd bekend door haar portretfotografie.
Eet-kunst
Eten is altijd al een groot thema in de werken van Marie Cécile Thijs.
Yes, chef!
Het Financieele Dagblad vroeg Marie Cécile Thijs om een portrettenserie te maken van 40 chef-koks. Ze nodigde ze uit in haar studio en vroeg hen: wat is hét unieke kenmerk van jouw keuken en stijl? Marie Cécile personaliseerde haar studio per chef, gebaseerd op hun antwoord.
Chefs zijn eigenlijk ook kunstenaars…
…en wetenschappers, natuurkundigen, scheikundigen, biologen. Neem maar eens een kijkje op de Instagram The Art of Plating.
Surrealisme
En langzaam bouwde het werk van Thijs door naar magische en surrealistische stillevens. Ze wilde objecten tot leven brengen, en ze een andere rol geven dan hun gebruikelijke. Soms fotografeert ze met behulp van licht, net als Rembrandt, en soms met de hulp van assistenten. En soms, soms is het gewoon magie.
Thee
Hoe kán deze opstelling? Is het perspectief? Is er manipulatie? Of… Zweeft de theepot echt?
De Kunstenaar
Marie Cécile Thijs (NL, 1964) is een fotografe die van over de hele wereld gevraagd wordt om haar unieke talenten in te zetten. Van vaste rubrieken in het Financieele Dagblad tot kunstwerken in The Virginia Museum of Fine Arts in Richmond (VS). Ze is verkozen tot Kunstenaar van het Jaar 2024.
Laat je medebezoeker de ogen dicht doen. Beschrijf een kunstwerk. Ogen open en raden maar.