Bert Sissingh

Histoire d'Amour

Selectie voor de kunstacademie

Bert deed toelating aan de Gerrit Rietveld Academie op een wat ongebruikelijke leeftijd. Hij was al 36. De docenten wilden Bert eigenlijk niet aannemen. In de toelatingscommissie zat Erik Mattijssen. Van hem hangt ook een kunstwerk in het LAM. Hij bleef maar aan Bert denken, ook al wist hij niet precies waarom. Toen is Bert toch aangenomen.

Hoe kwam Bert op het idee voor zijn foto’s?

‘Ik zat op de kunstacademie en mijn docenten waren absoluut niet tevreden over mijn werk. Ze zeiden dat ik dingen maakte die wel op kunst leken maar die het niet waren. Toen heb ik op een bepaald moment gedacht, ik ga naar mijn ouders toe. Dan maak ik een foto van mezelf. Dan lijkt het in ieder geval niet op kunst. Misschien dat mijn docenten het dan wat zouden vinden. En inderdaad, dat vonden ze wat. Ik ben ermee doorgegaan en ook mee afgestudeerd,’ vertelt Bert.

Draai het om

Bert speelt met de tijd. Hij doet wat hij deed als kind, maar dan als volwassene. Daardoor krijgen zijn foto’s iets mafs. Iets onprettigs misschien zelfs. Jij kunt ook experimenteren met ideeën. Stel je voor dat je de kleren van de buurman aandoet en hij die van jou. Of…dat jij de kleren van je moeder of oma aantrekt en zij die van jou. En dat jullie elkaars houding precies nadoen. Welk effect zou dat hebben?

Knots van een boiler

Ken je zo’n boiler als op deze foto? Daar komt het warme water uit dat ze hier gebruiken voor de afwas. In studentenhuizen zie je zulke boilers nog best vaak. Die huizen zijn oud. Omdat studenten tijdelijk in zo’n huis wonen worden studentenhuizen meestal slecht onderhouden.

Boerenbont

Misschien ken je het wel. Vader en zoon houden het allebei vast. De fabriek stond in Maastricht. Er zijn wel tweehonderd patronen geweest in de loop der jaren. Die werden allemaal met de hand geschilderd. Tegenwoordig wordt het servies gemaakt in het verre oosten. Dat is goedkoper. 

De magie van het huishouden

Soms verbroedert samen de afwas doen mensen. Samen de dag bespreken. Terwijl de een borden afwast en de ander ze afdroogt. Soms wordt erbij gezongen. Het zorgt voor contact tussen vrienden of familieleden.

IJsbreker
Wanneer voel jij je weer als een kind? (Voor kinderen: Wat is het leukste aan een kind zijn?)
Kijk eens anders

Kun je je voorstellen hoe het kunstwerk gemaakt is. Had je erbij willen zijn?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3