Miles Aldridge

Homework #4

De blik in haar ogen

De serie waar deze foto uit komt bestaat uit een groep knappe vrouwen. Ze zijn allemaal in en rond het huis te vinden. Daar zijn ze bezig met iets huishoudelijks. Vandaar de naam 'huiswerk'. Ze zijn prachtig opgemaakt en goed gekleed.


Maar die oogopslag… Kijkt ze alsof ze gelukkig is?


Die pracht en praal zien er natuurlijk mooi uit. Maar betekent het iets?
Het lijkt alsof ze er niet is. Ze is er wel, maar helemaal aanwezig lijkt ze niet. Die blik heeft iets leegs. Alsof ze helemaal in haar eigen gedachten is.

Wat vind je van haar lichaam?

Wat vind je eigenlijk van het lichaam van deze vrouw? Zie je hoe wit haar gezicht is? Vind je haar mooi, of juist lelijk? Ze heeft best puntige knieën, zie je dat. Eet ze wel genoeg? Misschien sport ze wel fanatiek. Haar gezicht is zo glad en bleek. Het lijkt wel van marmer gemaakt. 

Miles slaat een brug…

tussen mode en beeldende kunst. Het is van allebei wat. Waar ligt de nadruk op, vind je?

Wie komt er binnen?

Zou de liggende vrouw een kind hebben? Of een zusje. Of een jongetje met een jurk aan? Of genderneutraal? Het gezicht van het kind staat niet op de foto. Dat is spannend. Nu kunnen we raden wie er binnenkomt. Stel je voor dat jij het kind bent, dat binnenkomt. Hoe denk je dat je zou reageren als er een vrouw op deze manier op de keukentafel zou liggen? Je moeder, of je zus.

Tijdsbeeld

Haar schoenen zijn een beetje ouderwets. De keuken en het tafelkleed ook. In welke tijd speelt deze situatie zich af, denk je? Jaren ’50, jaren ’60? Het heden? De toekomst? Of een mengelmoes van allerlei tijden door elkaar heen?

Cheesecake

Wie weet ken je ze wel; pin up modellen. Ze heten zo omdat de modellen en actrices op de muur werden geprikt. Pin up betekent vastpinnen. Vroeger zag je ze vaker dan nu. In tijdschriften, op billboards en affiches. Deze foto’s worden soms ook cheesecake foto’s genoemd. 

Belangrijk cadeau

Toen Miles tien jaar was kreeg hij van zijn vader een camera. Een Nikon F om precies te zijn. Deze camera heeft Miles nog steeds.

Homework

De foto heet Huiswerk. Heb je daar een verklaring voor?

Kijk eens anders

Wat is eigenlijk mooi en lelijk? Blijft het mooi/lelijk als je het beschrijft? Of verandert dit?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3