Katrin Korfmann

Ibi

Traditie in Ibi

Oorsprong
Het festival van Els Enfarinats vindt elk jaar op 28 december plaats in de Spaanse stad Ibi in Alicante. Het festival is een onderdeel van vieringen van de Dag van de Onschuldigen. Op die dag herinnert de katholieke kerk zich het martelaarschap van onschuldige jongens van Bethlehem. Op last van koning Herodes de Grote werden de jongens gedood. De katholieke traditie leert dat Herodes in zijn vrije wil daarmee brandend onrecht heeft gedaan.

Bijzonder ritueel
Het gevecht in Ibi woedt tussen een groep getrouwde mannen (Els Enfarinats) en een andere groep (La Oposicio) die orde probeert te houden. De confrontatie is met eieren en bloem, terwijl het vuurwerk dondert.

Rivaliserende groepen
De Enfarinats, gekleed in een gekke pakken, bezet om acht uur 's ochtends de stad. Ze verzamelen zich in de kerk en rennen naar het stadhuis. Daar kiezen ze een burgemeester, aanklager en rechter. Hun heerschappij is grillig en bestaat uit idiote wetten en onwettig opgelegde boetes. Ze bespotten belangrijke mensen en houden komische toespraken. Vooral bankiers en winkeliers zijn de dupe van de verwarrende en ordeloze situatie. De mannen die La Oposicio vormen, zijn ook aangekleed. Je kan ze herkennen aan hun lange zwarte hoeden die met sterren versierd zijn. Ze zijn tegen Els Enfarinats. Je kunt aangevallen worden met meel en eieren. Zelfs met schuim van brandblussers. Ondertussen toert een groep dansers met de naam Casats i Fadrins, door de stad met een Rondalla-band van straatmuzikanten.

Eind van de dag
Tegen de middag houdt Els Enfarinats een inzameling voor goede doelen in het dorp. Degenen die de boete niet betalen, moeten naar de gevangenis. Tegen vijf uur 's middags komt het gezag van Els Enfarinats ten einde en maakt plaats voor de viering van de traditionele Dansà. 

Theatraal

De mensen die meedoen aan dit festival in Ibi lijken een beetje op levende standbeelden. Mensen kunnen op standbeelden lijken door schmink en kleding. Hoewel ze geen schmink dragen hebben ze wel een vreemd gezicht doordat ze zo wit zijn van het meel.
Vooral op de foto lijken deze mensen op standbeelden. Want deze mensen bewegen wel gewoon.

Afstandsbediening

Het lijkt alsof dit een film is die even op pauze is gezet. Een still. Wanneer je op play klikt gaat de film weer spelen. Althans, zo lijkt het. 

Jouw eigen verhaal

In de foto ligt de focus op de mensen. Je weet alleen niets van ze. Hoe ze heten, of ze gelovig zijn, welke taal ze spreken. Je wordt een beetje een spion als naar deze mensen kijkt. Een onzichtbare spion, fotograaf én kijker van het kunstwerk tegelijk. 

Een voor allen, allen voor een

Dat is het motto in het beroemde boek “De drie musketiers”. Het is ook een motto die bij dit kunstwerk van Katrin past. Want alle mensen op deze foto worden al feest vierend één. 

Vind de andijvie

Ergens op deze foto houdt een man een andijvie in zijn hand. Zie je waar?

De achtergrond van Katrin

Katrin heeft altijd een achtergrond met één kleur. Dat werkt zoals bij een schilderdoek. Katrin noemt dit zelf space zero, wat ruimte nul betekent. Want zo’n achtergrond is als het ware een nulpunt in het werk. Je kunt er nog alle kanten mee op.

Materiaal en techniek

Dit kunstwerk is een foto. De printtechniek die Katrin gebruikt heet piëzografie. Dat is een druktechniek. De printkop spuit in stroken piepkleine druppeltjes inkt op het papier. Een heel precies werk is dat. Het is een hoogwaardige versie van inkjet-printen. Het verschil ten opzichte van een desktop printer zit hem vooral in de hoge kwaliteit van de inkt en het papier. De 12 kleuren-inkten en coatings zorgen voor daverende kleuren, een diep zwartbereik en kleurvastheid tot meer dan 100 jaar. Daarmee voldoet het aan de hoogste eisen van kunstenaars, fotografen, galeries en musea.

Voedselgevecht

Een voedselgevecht kan hartstikke leuk zijn. Lekker naar elkaar gooien met eieren. Aan de andere kant heeft het ook iets geks. Zeker als je bedenkt dat er veel arme landen zijn waar mensen honger hebben. Wat vind jij van gevechten met eten?

Voedselgevecht in Nederland

Dichter bij huis bestaat er ook een voedselgevecht traditie. In Delft, om precies te zijn.
Een studentenvereniging houdt een gevecht met prei. Het evenement wordt preimeppen genoemd. Elk jaar wordt er 125 kilo prei bij de lokale Turkse winkel gekocht. Het preimeppen duurt maximaal een kwartier want je krijgt er tranen van in je ogen. De prei is tenslotte familie van de ui. 

Jouw eigen gevecht

Bedenk met welk voedsel jij je vrienden zou willen bekogelen en vertel het elkaar. Je zult vast verbaasd zijn over wat jullie bedenken.

Gestraft met pek en veren

In de Belgische strip Lucky Luke krijgen valsspelers pek en veren. Dat kan er soms uitzien zoals dit werk van Katrin.

Kijk eens anders

Een citrusvrucht met een krul van de schil komt vaak voor op 17e eeuwse stillevens. Dit deed de kunstenaar om gevoel van diepte in het schilderij te krijgen, maar ook om te laten zien dat hij goed verschillende texturen kon schilderen. Op hoeveel werken in het LAM kom je zo'n citrus krul tegen?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3