Nick van Woert

In Vino Veritas

Van gedachten veranderd

Voor Nick begon met kunst maken wilde bij architect worden. Hij heeft er zelfs een opleiding voor gedaan. Nick is niet de enige kunstenaar in de collectie van het LAM die heeft geleerd om architect te worden. Eigenlijk zijn het er best veel. Een van die kunstenaars is Sarah van Sonsbeeck, haar werk is te zien in zaal 4: het zwarte schilderij en de gouden eierdoos.

An American in Lisse

Nick van Woert klinkt als een doodnormale Hollandse naam, maar deze kunstenaar is Amerikaans. Hij is geboren in Reno in de staat Nevada. Nu je dat weet, hoe zou je zijn naam op z’n Amerikaans uitspreken?

Constructie

Dat Nick bouwkunde gestudeerd heeft kun je misschien wel een beetje terug zien in zijn werk. De stalen constructie doet je misschien wel denken aan de romp van een schip. Het gele koraal groeit tussen de stalen constructie door. Alsof het op de bodem van de zee heeft gelegen. Als je alle objecten ziet in deze sculptuur wat voor een schip denk je dat dit geweest zou kunnen zijn? En waar is het gezonken?

In dit werk vind je

Staal, smeltslak, papier-maché, kool-aid, propoxy, kwasten, verf, munten, titanium geanodiseerde kristallen, plastic buste, roestvrij staal, wit brons, koper, geodes, siliconen vinger, verpulverd speelgoed, lava stenen, polyurethaan, JUUL, JUUL pod, rubberen poep, plastic vlieg, aluminium, ketting, slak, piton.

 

Staal = een mengsel van ijzer en koolstof.

Smeltslak = een poeder dat overblijft als kolen zijn verbrand.

Papier-maché = een techniek waarmee je vast wel een knutselwerk gemaakt hebt van oude kranten en lijm.

Kool-aid = een Amerikaans poeder waar je water bij doet om limonade te maken.

Propoxy = een kunsthars.

Kwast = een gereedschap om mee te verven.

Verf = een vloeistof met pigmenten erin die wordt gebruikt om objecten mee te beschilderen.

Munt = een plat, vaak rond, metalen voorwerp waarmee je kunt betalen.

Titanium geanodiseerd kristal = een kristal van titanium waarop een beschermend laagje is aangebracht.

Plastic buste = een klein plastic beeldje van het bovenlichaam van een mens.

Roestvrij staal = een bepaald type staal dat is behandeld om roesten te voorkomen.

Wit brons = een mengsel van koper, tin en zink. De toevoeging van zink maakt dat het eigenlijk helemaal geen brons is.

Koper = een scheikundig element.

Geode = een steen die hol is vanbinnen en aan de binnenkant begroeid is met kristallen.

Siliconen vinger = een vinger nagemaakt in plastic.

Verpulverd speelgoed = speelgoed in kleine stukjes.

Lava steen = een steen die is gevormd door het hard worden van lava.

Polyurethaan = een kunststof.

JUUL = een e-sigaret.

JUUL pod = een cassette die je in een JUUL stopt.

Rubberen poep = een speelgoed drol gemaakt van rubber, je kent ze wel.

Plastic vlieg = een vlieg gemaakt van plastic.

Aluminium = een scheikundig element.

Ketting = een koord gemaakt van metaal.

Slak = een bros, glasachtig materiaal dat vrijkomt bij het lassen.

Piton = een metalen pin met een gat erin die door klimmers tussen de rotsen wordt geslagen. Ze maken hun touwen eraan vast zodat ze veilig kunnen klimmen.

JUUL

Misschien heb je het al zien zitten, een soort lange USB stick met het woord JUUL erop. Dit is een elektrische sigaret. JUUL is in Amerika een heel populair merk e-sigaret. Vooral onder jongeren wordt het veel gebruikt vanwege het strakke design en de vele smaakjes die JUUL verkoopt. De e-sigaret werd door de kleurrijke marketing, met jonge mensen in de reclames en alle zoete smaakjes, populair onder middelbare scholieren in Amerika. In 2018 spande de FDA, Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, een rechtszaak aan tegen JUUL waarin werd geëist dat het bedrijf alle reclame die zich richtte op jongeren zou stoppen. Ook moest het bedrijf beter zijn best om de online verkoop aan minderjarigen in te perken.

In Vino Veritas

De titel van dit werk is Latijn. Vertaald naar het Nederlands betekent dit ‘in wijn zit de waarheid’. Dat zeggen mensen wel eens. Als je veel wijn drinkt, kan je aangeschoten of dronken worden. Door de stofjes in de wijn wordt je lekker los en ga je misschien wel ineens allemaal dingen vertellen die je eigenlijk liever geheim wil houden.

Wijn en dit kunstwerk

Als je goed hebt gekeken heb je waarschijnlijk alle flesjes en blikjes in dit werk gezien, maar geen wijn. Door de titel van dit werk verwacht je misschien eerder wijn te zien. De poten die onderdeel uitmaken van dit beeld hebben wel met wijn te maken. Ze doen denken aan een flessenrek. De Franse kunstenaar Marcel Duchamp maakte in 1914 ook een kunstwerk van een flessenrek. Zijn Bottle Rack was wat hij een readymade noemde. De readymades waren het handelsmerk van Marcel. Hij gebruikte alledaagse bestaande objecten en noemde het kunst. Hij veranderde niks aan de objecten die hij koos, dat hij ze koos maakte ze kunst.


Bottle Rack

Marcel Duchamp, Bottle Rack (1959) replica van het origineel. Art Institute of Chicago

In gesprek

Bij het LAM praten we graag met elkaar over kunst. Daar leren we van, want we zien allemaal andere dingen. Toen we het met onze collega’s over dit beeld hadden, kregen we allemaal verschillende interpretaties te horen. Een van onze collega’s deed het denken aan een ruimteschip waarin van alles rondzweeft. Een ander deed het denken aan de plastic soep, al het afval dat in elkaar verstrikt is geraakt. Een derde zag in het werk een soort mens. De poten zijn het lichaam en het bovengedeelte is het hoofd, exploderend met gedachten alles door de war. Misschien wel omdat deze persoon te veel wijn heeft gedronken.

Zelfportret

Nick heeft zichzelf in dit kunstwerk verwerkt. Op zijn zelfportret staat zijn naam, daaraan kan je hem herkennen. Kan jij Nick ontdekken in dit werk?  

Machine

Het doet een beetje denken aan de verzameling spullen van Jan Henderikse (de kistjes in zaal 1). Alledaagse spullen, van die dingen die je vindt in een schuur, kelder, achter in een kast of lade, vergeten spullen.

De ordening van deze spullen is alleen totaal anders. Waar de verzameling van Jan Henderikse dichter staat bij de 17e-eeuwse letterbak of rariteitenkabinet, heeft het werk van Nick meer iets van een Rube Goldbergmachine.

Rube Goldberg was een Amerikaanse cartoonist. Rube is vooral bekend om zijn strip van Professor Lucifer Gorgonzola Butts die allerlei zeer gecompliceerde kettingreactie-apparaten ontwierp.


Rubegoldberg

Voorbeeld van een Rube Goldbergmachine

IJsbreker
Leef jij vaak in een droomwereld of sta je met beide voeten stevig op de grond?
Kijk eens anders

Loop een stukje terug. Kies een kunstwerk waar je eigenlijk aan voorbij was gelopen. Geef het aandacht en ga op onderzoek uit. En was je eerste oordeel terecht?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3