‘Ik schilder een achtergrond. Ik leg het sjabloon erop, til het sjabloon eraf en dan laat ik het drogen. Als het droog is verschuif ik het een beetje en leg het er opnieuw op. Dan laat ik dat weer drogen. Dan besluit ik de achtergrond te schilderen. Daardoor krijg je een effect in het schilderij van een klein beetje volume. Op die manier probeer ik een spannend beeld te krijgen,’ zet Fons.
Een uitbundige en overvloedige levensstijl. Het woord komt uit het hertogdom Bourgondië. Tussen 918 en het einde van 1500 een gebied in Frankrijk. Mensen die graag genieten van het leven worden Bourgondiërs genoemd. Ze houden van lekker eten, drinken en borrelen. Als iemand vaak wijn drinkt en kaas eet, kun je hem een Bourgondiër noemen.
Hoewel er veel donkere kleuren op dit schilderij te zien zijn, zijn de kleuren rood en geel fel. Dat geeft een Zuid-Europese sfeer.
...olieverf! Hij vindt het dat materiaal te expressief is, te vol van uitdrukking.
Kleur en compositie bepalen vaak hoe je naar een kunstwerk kijkt. Wat je ervan vindt. Vaak is het werk van Fons eenvoudig maar toch decoratief.
Wat vind jij typisch Italiaans aan dit schilderij? Misschien vind je het eerder Russisch, Portugees of iets anders. Vind je het gezellig, dreigend, somber.
De langwerpige, zwarte vorm op de achtergrond, zou een kerk kunnen zijn. Toeval of bewust zo gemaakt. Heel erg duidelijk is het niet, maar je kunt een kruis zien aan de bovenkant. Precies zoals bij een kerk of kathedraal. Die zijn er genoeg in Italië.
Kaas, taart, wijn, vlees. Dat witte bij het mes is een toastje, of een stuk brood. Wie weet kun jij ontwaren wat wat voorstelt.
Voor veel mensen is kaas en worst wat snoep is voor kinderen. Maar dan hartig in plaats van zoet.
Afgekort is een vrijdag middag borrel een vrijmibo, soms ook wel vrimibo genoemd. Na de werkweek borrelen met collega’s. Dat kan heel gezellig zijn. Het is wel verstandig om niet te veel te drinken. Door alcohol vervagen je grenzen. Na drie wijntjes zou je wel eens iets geks kunnen zeggen. Of doen… Dan is het wel zo handig als je maandag zonder schaamte weer naar je werk kunt.
Als het kunstwerk tot leven zou komen, hoe zie je dit dan voor je?