Claudia Martínez Garay

Kimsa Pacha

Ontdekkingsreis

Ga eens op ontdekkingsreis door dit kunstwerk. Wat zie je? Tip. Zet een timer van 1 minuut en laat je mee voeren door het kunstwerk. Geef je over en laat je ogen en brein je leiden langs alles wat je ziet.


Komt alles je bekend voor, of zie je ook dingen die je totaal vreemd zijn?

Herkomst
Nu je het kunstwerk uitgebreid heb bestudeerd heb je dan een idee gekregen uit welk land de kunstenaar komt?
Nieuwe wereld
Claudia komt oorspronkelijk uit Peru. Het Zuid-Amerikaanse land is eeuwenlang door de Spanjaarden overheerst geweest. Nadat de Spanjaarden vertrokken was het in Peru eigenlijk tot 1992 onrustig. Verschillende regeringen, dictators en terreurbewegingen wilden aan de macht komen. Nu het beter gaat met Peru is er meer aandacht voor de oorspronkelijke bewoners; de Inca’s.
Inca’s
De Inca’s waren een volk dat rond de middeleeuwen een enorm rijk hadden in Zuid-Amerika. Het rijk strekte zich uit van het zuiden van Colombia tot het noordoosten van Argentinië en Chili. Op een gegeven moment was het zelfs het grootste rijk van de wereld! Met de hulp van hun taal, hun goede organisatie en een enorm wegennetwerk wisten ze dat enorme rijk goed te besturen. Ze stonden bekend om hun sieraden, kleden en architectuur, waarvan de stad Machu Picchu het bekendste voorbeeld is.
Taal

De Inca’s hadden geen geschreven taal. Families geven verhalen mond op mond door. Veel informatie en kennis is door de overheersing van de Spanjaarden verloren. De geschiedenis moeten we opnieuw in elkaar puzzelen met elementen uit opgravingen en hopelijk uit verhalen die nog ergens in families leven.


De stad Machu Picchu werd bijvoorbeeld pas ‘ontdekt’ nadat een oude boer de eerste Westerse ontdekkingsreizigers er in 1866 mee naar toe nam.

Symbolen
De Inca’’s hadden geen schrift hadden maakte ze wel maakten ze veel gebruik van symbolen om te communiceren. Veel van die symbolen gebruikt Claudia in haar kunst. Ze is via haar kunst op zoek naar de verhalen van haar voorouders, de Inca’s. Kun jij de Inca symbolen terug vinden op dit kunstwerk?
Oud en nieuw
Niet alle symbolen komen uit de tijd van de Inca’s. Sommige elementen komen ook uit het moderne Peru. Claudia gebruikt bijvoorbeeld afbeeldingen uit haar oude schoolboeken die ze mixt met de eeuwenoude symbolen. Door al die beelden over elkaar heen te gebruiken haalt ze de oude Inca’s een beetje naar het nu.
Onbewust

Door alle symboliek, de kleuren en de verhouding, hebben deze prints ook iets weg van tarotkaarten (ontstaan in de 15e eeuw in Italie). Die mysterieuze kaarten staan ook vol symbolen. Veel mensen gebruiken Tarot om dingen te ontdekken in hun onderbewuste. Soms ben je je niet helemaal bewust van iets dat invloed heeft op je emoties. De symbolen op tarotkaarten kunnen een hulpmiddel zijn om daarachter te komen. Als je moet bedenken waar zo een symbool voor staat kun je achter verrassende dingen komen, waar je je helemaal niet van bewust was.


Stel je bekijkt dit kunstwerk op die manier. Welk beeld wordt je direct naartoe getrokken? En wat betekent dat voor jou?


Tot nieuwe inzichten gekomen? Probeer de tarotkaart-kijktechniek ook eens uit bij een ander kunstwerk in het LAM.

Chakana
Een van die Inca symbolen is de Chakana, het Inca-kruis. Het is dat grote kruis met die extra hoeken. Voor de Inca’s was de Chakana het belangrijkste symbool. Overal in Peru kom je het tegen: op stoffen, als hangers en in veel bouwwerken en tempels.
Ingewikkeld

De Chakana heeft veel betekenissen. Kort uitgelegd is het gebaseerd op de sterren en de vier windrichtingen waardoor het ook als kompas kan werken. Maar er zit nog veel meer achter. Een van die andere betekenissen is dat het voor de Inca’s uit drie lagen bestond. Veel dingen hadden volgens de Inca’s drie lagen, bijvoorbeeld;


het verleden, heden en de toekomst


de onderwereld, deze wereld en de bovenwereld


groei, bloei en het verval

Aardappeleters
Eten was ook belangrijk voor de Inca’s. Dat zie je ook op het kunstwerk terug. We zien mais, wat nog steeds veel in Zuid-Amerika wordt gegeten. En dat andere? Is dat niet de doodgewone Hollandse pieper? Nou eigenlijk niet. Het is wel een aardappel, maar die komt oorspronkelijk uit Peru! Hij werd door de Spanjaarden mee terug genomen naar Europa, waar die in Nederland heel goed bleek te groeien.
Huk, Iskay, Kimsa… go!

De titel van het kunstwerk komt uit de taal Quechua, de belangrijkste taal van de Inca’s. De taal wordt nu niet veel meer gesproken. Het woord Pacha vind je in veel titels van Claudia’s werk terug. Het stamt af van het Incawoord Pachakuti. Het betekent de terugkeer naar een beginpunt, een cyclus. Huk, Iskay & Kimsa zijn telwoorden. Ze betekenen één, twee, drie. Verder leren tellen? Bekijk hier het Quechua-woordenboek.

Kijk eens anders

Kun je je voorstellen hoe het kunstwerk gemaakt is. Had je erbij willen zijn?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3