Op twee cirkels van gevilt wol zijn rode besjes en bronskleurige bladeren van gehaakte glaskralen gemonteerd. Geblazen lepeltjes van glas om de besjes uit de grote vrucht te scheppen, vormt de derde laag van de kroon. De grote vrucht is een granaatappel, die is bekroond met bronskleurige bladeren, die van belletjes zijn voorzien.
Dit kunstwerk is gemaakt van verschillende materialen. Glaskralen, zoetwaterparels, parelmoer, koperdraad, katoen en wolvilt. Soms werkt Regula ook met keramiek en edelstenen.
De kunstwerken van Regula roepen een gevoel van voornaamheid en luxe op. Ze lijken een uiting van levensvreugde. Door materialen met een luxe, overdadige uitstraling geven Regula’s kunstwerken expressie aan wat aantrekkelijk, plezierig en lekker is. Regula houdt van de natuur. Dat is voor haar een inspiratiebron om kunst over te maken.
Iets wat met de hand is gemaakt, is automatisch persoonlijker dan iets wat machinaal geproduceerd is. Of het nou gaat om kunst of een gebruiksvoorwerp. Het kan ook om voedsel gaan, zoals gebrouwen bier. Een paar kunstwerken uit het LAM stralen het handgemaakte effect uit. Ook hangt in het LAM een wandkleed. Misschien heb je het zien hangen. Dat is net zo ambachtelijk als dit kunstwerk van Regula.
Regula is geboren in Zwitserland. In Bern volgt ze een beroepsopleiding met het accent op textiel. Ze komt in 1983 naar Nederland om aan de Rietveld Academie in Amsterdam te studeren. Daarna studeert ze een jaar aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.
Over de granaatappel zijn ontzettend veel mythes en verhalen bekend. In het verre oosten was de vrucht altijd het symbool van onsterfelijkheid. In de joodse en islamitische traditie laat de granaatappel eigenschappen van de goedheid van God zien. In de oude wereld is deze vrucht verbonden met vruchtbaarheid, vanwege zijn talloze zaden. Waarschijnlijk hebben granaatappels hun oorsprong in het gebied van de Indiase Himalaya, Pakistan en Iran.
Dichtkunst
Regula reist graag naar Japan. In 2000 borduurt ze met zijde een haiku op een linnen laken. Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. Deze haiku is van de Japanse monnik Ate uit de 9e eeuw. De tekst gaat als volgt: Met elke steek in het kleed dat mijn liefste zal dragen is heimelijk mijn liefde mee naar binnen geslopen. Op dit kleed borduurt Regula met zijde, koperdraad en glazen. De glazen hebben de vorm van een hart, een hand en een voet. Het kleed kan op tafel liggen. Het is een zelfstandig kunstwerk, maar ook een lijkwade.
Gelaagde foto
Vanaf 2008 neemt Regula in Japan foto’s van bloesem, water, bossen. Als ze terug is in Nederland prikt ze deze foto’s uit. Snijlijnen vindt Regula te hard en kil. De basisfoto en elementen van die foto’s, in lagen gestapeld, brengt ze samen tot een beeld. Over het samengestelde beeld trekt Regula Japans papier. Daarop borduurt ze met glaskralen en zijde. Het zijn kleine kunstwerken waarin de natuur een thema wordt, maar wel in de doorgaande beweging van de steeds bordurende hand.
Rampstad
In 2016 bezoekt Regula Fukushima. Ze laat zich inspireren door de natuurvormen in de Japanse beeldende kunst en design. Ze combineert motieven van irissen, pruimen en chrysanten met vervormingen die door de kernramp op 11 maart 2011 in Fukushima zijn ontstaan. Libellen die door misvormingen niet meer kunnen vliegen, bloemen die te veel of weinig bladeren krijgen waardoor ze iets monsterlijks krijgen. Deze beelden overwoekeren de oude manier van uitdrukken in vormen.
Magische kaarten
De Tarot is een oud kaartspel. Vroeger telde het spel 78 kaarten, tegenwoordig 52. Vanaf het midden van de 15e eeuw wordt het in verschillende delen in Europa gespeeld. Eerst was Tarot een spel, nu wordt het gebruikt om je toekomst te voorspellen. Tarot heeft te maken met mystiek en magie. Bij Tarot zijn er verschillende troefkaarten. De Dwaas, de magiër, de keizer zijn een paar voorbeelden daarvan.
Hogepriesteres
Op de kaart met de Hogepriesteres zie je granaatappels. Ze staan op het gordijn in de vorm van de levensboom. De voorstelling van goddelijke openbaringen en geheime leer. Deze levensboom die middenin de hof van Eden staat, is de stuwende kracht van de schepping. Hij draagt vruchten. Als iemand een granaatappel van die boom eet, leert de mens wat goed en kwaad is.
In de Renaissance, die ongeveer van 1300 tot 1600 duurde, stond de opengewerkte granaatappel voor de deugd van de liefdadigheid. Het liefdadige wordt sinds de middeleeuwen afgebeeld als een vrouw, vaak in dezelfde houding als de keizerin, maar dan een paar kleine kinderen die ze voedt met borstvoeding. De granaatappel is vaak ergens zijdelings op de voorgrond te vinden.
Het maken van deze kroon bestrijkt een periode van maanden. Eerst zijn de kralen geregen en daarna is alles gehaakt. Van deze kroon zijn er drie. Dat wil zeggen, Regula heeft drie kronen gemaakt. Maar ze zijn allemaal uniek. Dit is de tweede. Ze zien er net anders uit maar zijn gebaseerd op hetzelfde; een granaatappel.
Behalve kalium en vitamine C bevat granaatappel ook polyfenolen. Dat zijn antioxidanten, een grote groep natuurlijke stoffen. Deze polyfenolen worden onderverdeeld in in lignanen, cumarinen, stilbenen, flavonoïden, neoflavonoïden, isoflavonoïden, chinonen, hydrolyseerbare en gecondenseerde tanninen. De polyfenolen beschermen celbestanddelen tegen oxidatieve schade, die degeneratieve ziekten veroorzaken.
Loop een stukje terug. Kies een kunstwerk waar je eigenlijk aan voorbij was gelopen. Geef het aandacht en ga op onderzoek uit. En was je eerste oordeel terecht?