Arie Korbee en Ruud van der Kroft vormen sinds een aantal jaar KVDK Architecten. Hun bureau is gevestigd in Noordwijk, vlakbij de kust. Het bundelen van de krachten resulteert in een mooi en flexibel bureau, dat achttien medewerkers telt. Na een serie fraaie projecten voor onder andere Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk heeft KVDK Architecten samen met aannemer IBB Kondor de bouw van LAM Lisse gerealiseerd.
Boven en onder de grond
Tweederde van het moderne gebouw torent boven de grond uit. De overige ruimte is genesteld in het dijklichaam, in de beschutting van het Keukenhofbos.
Dwars door het gebouw, over de lengte, loopt het voor iedereen toegankelijke voetpad. Door de glaswanden kun je zo naar binnen kijken. Dat is volledig in overeenstemming met het LAM. We willen u uitnodigen te kijken, geprikkeld te raken en met elkaar in gesprek te gaan over wat u ziet. De tuin is in orde gemaakt door Studio Ewald Jamin in Leiden.
Duimen
De stenen zijn handgemaakt in Denemarken. Iedere steen is uit de mal gedrukt door twee duimen. Die zijn hier in het open metselwerk op sommige plekken te zien.
Tussen de bomen
Het museumgebouw bestaat uit twee delen, een dragend en een zwevend volume. Vier grote kolommen, pilaren, dragen het zwevende deel van het gebouw. Knijp je ogen lichtjes dicht en kijk door je wimpers heen naar de pilaren en achterliggende bomen. Lijken de kolommen niet net boomstammen? Architect Arie Korbee ontwierp het gebouw met de bomen van het landgoed in gedachten.
Schutkleur
De kleuren van de bakstenen werden afgestemd op stukken boomschors en bladeren van het landgoed.
Laat je ogen sturen
Het museum is in een van de dijken van het landgoed gebouwd. Die dijken maakten ze vroeger om zichtlijnen te creëren. Een slimme truc om een nog mooier uitzicht te krijgen. Ze sturen je ogen bij het kijken.
Erop of eronder
Het dragende deel van het gebouw is in de dijk gebouwd. Kijk eens goed, sta je nu in de dijk of ben je erboven? Daar waar de muren gebouwd zijn van stevige, grote en hobbelige stenen, sta je in de dijk. Boven de dijk zijn alle muren glad gestuct.
In de etalage
Dwars door het gebouw loopt een voetpad. De groten glazen wanden zijn net etalages. Zo kun je altijd kunst bekijken, zelfs als je niet in het museum bent.
Kruispunt
Op één plek in het gebouw kun je voor, achter, links en rechts naar buiten kijken, alsof je midden op een kruispunt staat. Hier komen de twee delen van het gebouw samen. Tip: ga naar de tweede verdieping en zoek het kruispunt.
Grand Hotel Huis ter Duin
Het kan best zijn dat je vaker in een gebouw van Arie Korbee van KVDK Architecten hebt gelopen. Zo ontwierp zijn bureau het Grand Hotel Huis ter Duin, supermarkten, vakantieparken en scholen.
Scherp
Loop vooral een rondje om het gebouw. Heb je gezien hoe scherp en puntig het gebouw aan de achterkant is? Het oogt misschien vanzelfsprekend, maar deze scherpe hoek was een pittige klus voor de metselaar.
Geen toeval
Over alles in het gebouw is nagedacht. De schuin aangesneden langsgevel, de gevel aan de zijkant, loopt parallel met de weg ten zuiden van het museum.
Stel vragen.
Welke vragen komen er allemaal bij je op? Zijn er mensen om je heen die misschien een antwoord kunnen geven?