Spelen met ongemak
Bert doet als volwassen man wat hij kind deed: samen met papa in pyjama aan tafel. Maar nu hij inmiddels een volwassen man is geworden, krijgt dat iets merkwaardigs… Bert heeft op deze manier een hele eigen serie opgebouwd. Van foto’s waarop hij doet wat hij in zijn jeugd deed.
Ouders
Bert en zijn ouders zijn eigenlijk altijd het onderwerp van de foto’s. Sissingh maakt voor de serie The End of History uitgedachte foto’s van typisch Hollandse scènes. De foto’s laten een typisch naoorlogs gezin zien. De foto’s zijn niet somber, er zit altijd een beetje humor in.
Hoe kom je erop?
‘Ik zat op de kunstacademie en mijn docenten waren absoluut niet tevreden over mijn werk. Ze zeiden dat ik dingen maakte die wel op kunst leken maar die het niet waren. Toen heb ik op een bepaald moment gedacht, ik ga naar mijn ouders toe. Dan maak ik een foto van mezelf. Dan lijkt het in ieder geval niet op kunst. Misschien dat mijn docenten het dan wat zouden vinden. En inderdaad, dat vonden ze wat. Ik ben ermee doorgegaan en ook mee afgestudeerd,’ vertelt Bert.
Verdriet
In 1999 is de moeder van Bert overleden. Daar heeft hij een foto over gemaakt. Bert staat samen met zijn vader bij het graf van zijn moeder. Na het overlijden hebben zijn foto’s altijd een bepaalde soort leegte gehad.
Tafeltje dekje
Een LAM bezoeker herkende de gefotografeerde bakjes al. Een maaltijdservice voor ouderen. Het is in Nederland en in België ontzettend populair: warme maaltijden aan huis, speciaal voor ouderen. Senioren zijn vaak minder mobiel. Even het huis uit om boodschappen te doen, en even koken kan best moeilijk zijn. Fijne oplossing die maaltijdboxen!
De magie van eten
Samen eten is verbindend. De dag bespreken. Even vragen: hoe gaat het met jou? Maar, wat eet Bert op deze foto?
Le Cru et le Cuit
De titel van dit kunstwerk verwijst naar een boek van antropoloog Claude Lévi-Strauss. Het betekent ongeveer: het rauwe en het gekookte. Het boek gaat over tegenstellingen zoals schaarste en overvloed en vers en verrot. Hoe zie je dat terug hier in dit werk?
Titels
Bert gebruikt de titels van de foto’s als middel om de toeschouwer te sturen in een bepaalde richting. Verschillende thema’s wijzen naar het opgroeien in de jaren ’50 en ’60, het conflict tussen de voor- en de naoorlogse generaties en het opgroeien in een bepaalde klasse van de samenleving.
De kunstenaar
Bert Sissingh (1956) studeerde autonome kunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarvoor was hij al jarenlang amateur fotograaf. Hij woont en werkt in Rotterdam. Zijn werken zijn opgenomen in meerdere museale en andere grote collecties in Nederland.
Zet een timer en bekijk een kunstwerk 3 minuten. Blijf kijken! En iets nieuws of anders gezien?