Monali Meher

Melted Sand 6

Herinneringen
Het werk van Monali Meher gaat altijd over het verstrijken van tijd. Dit laat ze zien in verschillende vormen. Ze maakt sculpturen, performances, foto’s, schilderingen, tekeningen… Ook maakt Monali rituelen om tijd en herinneringen te eren.
Millennia oud
Mensen maken al ruim 5500 jaar glas. Het oudste glas werd gevonden bij opgravingen in de vorm van kralen. Deze komen uit het jaar 3600 voor Christus. Dit is een oudere techniek dan ijzersmelten. Vroeger was glas altijd ondoorzichtig. Pas 3700 jaar later, in het jaar 100, bedachten de Romeinse Egyptenaren een manier om doorzichtig glas te maken. Echte ramen zoals we ze nu kennen, kwamen pas in de 16e eeuw.
Gesmolten zand
De belangrijkste grondstof in de productie van glas is ‘silica zand’. Dat is een bestandsdeel van zand wat niet op het strand gevonden kan worden, maar op het continent. Het smeltpunt van zand is ongeveer 1700 graden Celsius. Op dat moment transformeert zand in een vloeistof dat, wanneer het afkoelt, glas wordt. Hierdoor kan glas ook in de natuur voorkomen.
Door de microscoop
Gesmolten glas is zacht. Glas zoals we het kennen is hard. Of toch niet? Als je glas door een microscoop bekijkt zie je dat de moleculen heel chaotisch zijn verdeeld. Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit hoe het hard kan voelen, en toch zacht eruit ziet door de microscoop. Dit betekent dat het een vaste stof is, maar de structuur is opgebouwd zonder kristallen. Dus bevindt glas zich 'tussen' vast en vloeibaar zijn in. Kwarts (de grondstof van glas) is wél kristallijn. Het afkoelproces om glas te verkrijgen zorgt ervoor dat tijdens het stollen de atomen geen tijd hebben om een kristalstructuur te vormen.
Tas met glas
Toen we dit kunstwerk presenteerden aan collega’s, begonnen ze wild te associëren. De meest terugkomende gedachte is dat dit werk lijkt op die ene tas. Die ene tas die iedereen wel thuis heeft staan. De tas met het glaswerk wat nog naar de glasbak moet worden gebracht. Waar doet het werk jou aan denken?
Duurzaam
Glas kan eindeloos opnieuw gerecycled worden, zonder verlies in kwaliteit of puurheid. Gaaf he? Glazen potten en flessen worden gemaald tot scherven en omgesmolten tot nieuwe flessen en potten. Hergebruik van oud glas levert een energiebesparing van 25% op! Een gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 30 kg verpakkingsglas per jaar.
Fiasco
Wist je dat het woord ‘fiasco’ fles betekent? Het komt uit het Italiaans. Internationaal staat het woord fiasco bekend om zijn betekenis van ‘mislukking’. Hoe zou dat ooit zo zijn gekomen?
Glasam
Het woord glas komt van het eeuwenoude Germaanse woord: Glasam. Dat klinkt als een spreuk. Het betekent zoiets als schijnen. Het schijnen van een glanzende kleur. Net als het woord ‘glare’ in het Engels. Dat komt dus uit het Germaans!
Waanzinnig
Karel VI was koning van Frankrijk tussen 1380 tot 1422. Hij stond bekend als de Waanzinnige Koning. Niet omdat hij zo geweldig was, maar omdat hij last had van psychoses. Tijdens die momenten van mentale ziekte, dacht hij van glas gemaakt te zijn. Niemand mocht Karel aanraken omdat hij bang was uiteen te spatten. Hij liet ijzeren staven in zijn kleding naaien om zijn kleding sterker te maken en hem te beschermen
De duurste glazen vaas ter wereld
De Portlandvaas is het meest waardevolle glazen kunstobject ter wereld. Deze vaas komt uit Rome en is vervaardigd rond het begin van onze jaartelling. Sinds 1945 is het in bezit van het British Museum in Londen. De Portlandvaas is gemaakt van donkerblauw glas met een dunne mantel van ondoorzichtig wit glas. Daaruit zijn de figuren gesneden.
Kijk eens anders

Loop een stukje terug. Kies een kunstwerk waar je eigenlijk aan voorbij was gelopen. Geef het aandacht en ga op onderzoek uit. En was je eerste oordeel terecht?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3

Opmerkingen

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Melted Sand 6
Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!