Klaas Gubbels

Naar mekaar

Eén onderwerp

Al jaren richt Klaas zich op koffiekannen en theepotten. Het is echt zijn onderwerp geworden. Misschien lijkt het je wel saai, om jarenlang met hetzelfde onderwerp bezig te zijn. Maar ga het maar eens doen. Het vraagt iets van je. 

Schetsmatig

Bij veel werken van Klaas zie je het schetsmatige karakter van zijn werken. Alsof je onder de verf nog lijnen en figuren ziet uit de ontwerpfase. Als je goed kijkt ontdek je misschien een ondertekening.

Handelsmerk

De koffiekannen en theepotten hebben Klaas beroemd gemaakt. Ze zijn heel kenmerkend en horen bij zijn ‘handschrift’. Zo wordt de stijl van een kunstenaar genoemd.

In de buitenlucht

Op verschillende plekken in Nederland staan kunstwerken van Klaas in de publieke ruimte. Een zo’n beeld staat in een woonwijk in Arnhem en een ander werk staat in een Rotterdamse vijver.


Verboden woord

De kannen van Klaas hebben iets decoratiefs. Dat is een woord waar de meeste kunstenaars niet van houden. Het betekent versierend. Er is niets mis met versiering. Het kan erg leuk zijn, het maakt een ruimte gezelliger. Of mooier, prettiger om in te zitten. Maar sommige mensen vinden dat kunst iets anders moet doen. Zij vinden dat kunst je blik op de wereld moet veranderen. Dat je anders gaat nadenken. Over het leven of jezelf. Meestal is decoratief populair bij een groot publiek, maar niet bij kunstenaars of kunstexperts.

Dorstige drinkers

Sommige mensen zijn koffieleuten. Anderen zijn juist theeleuten. Dan is het handig om een hele theepot of koffiekan vol te schenken. Soms gaan mensen op pad en willen ze van een warme drank genieten. Dan gebruiken ze een thermoskan. Zodat ze rustig in de trein zitten en thee kunnen drinken. Terwijl het landschap aan ze voorbij trekt.

Drankbeleving

Het maakt uit hoe je je eten eet. Op een groot en glanzend bord ziet je eten er anders uit dan in een kartonnen bakje. Dat geldt ook voor drinken. Een buikige theepot heeft een andere uitstraling dan een slanke koffiekan. 

Wet van communicerende vaten

Dit is een regel in de natuurkunde. Het is een wet die aangeeft dat in open vloeistofreservoirs, die voor de vloeistof onderling onder het vloeistofniveau zijn verbonden, het vloeistofpeil in alle reservoirs even hoog staat. De vaten staan met elkaar in verbinding. Daarom wordt gezegd dat ze met elkaar communiceren.

Supersaaie stillevens
Klaas heeft er een sport van gemaakt om zijn "supersaaie stillevens" aantrekkelijk te maken. De negentigjarige Klaas zelf is ook alles behalve saai. Zijn motto is: "Wie niks te zeggen heeft, bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen." Wat vind jij, is Klaas iemand die iets te zeggen heeft?
Kijk eens anders

Wat zou je veranderen aan het kunstwerk en waarom?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3