OllieBolly! OllieBolly! ( Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan)
Evelyn Taocheng Wang
OllieBolly! OllieBolly! ( Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan)
Oorsprong
Uit welk land komt dit schilderij? Waar kun je dat aan zien?
Ingeburgerd
Evelyn Taocheng Wang is de maker van dit schilderij. Ze werd geboren in Chengdu, een grote stad in China. Ze ging naar de kunstacademie in Nanking, maar ze deed haar master in Europa. Eerst deed ze een opleiding in Frankfurt daarna ging ze naar Amsterdam. In 2019 kreeg ze na een inburgeringscursus de Nederlandse identiteit.
Dubbel
Dit schilderij gaat over die dubbele nationaliteit. Er zitten zowel verwijzingen naar China als naar Nederland in.
OllieBolly
Het schilderij heet OllieBolly! OllieBolly! (Mondriaan Oliebollen of Thrashy Mondriaan). Oliebollen zijn heel erg Nederlands, maar het staat helemaal verkeerd gespeld. Evelyn kon eerst de taal niet zo goed, daarom maakte ze veel spelfouten. Dat vind ze helemaal niet erg, het laat juist zien dat ze de taal nog aan het leren is.
Mondriaan
De naam van Mondriaan komt ook in de titel voor. Net als de oliebollen hoort Mondriaan voor Evelyn ook heel erg bij de Nederlandse cultuur. De abstracte, rechte vormen en de primaire kleuren uit de schilderijen van Mondriaan horen bij Nederland. Daarom zijn de oliebollen in de kleuren van Mondriaan geschilderd.
Techniek
De kleuren en de lijnen lijken misschien op de Nederlandse Mondriaan, de techniek en het materiaal zijn juist heel Chinees. Evelyn heeft een Chinese techniek gebruikt waarbij je gekleurde inkt in meerdere lagen over elkaar heen schildert. En zie je die kreukels in het doek? Dat komt omdat het is geschilderd op heel dun Chinees rijstpapier.
Hondje
Is het hondje een Pekinees?
Stempels
De rode stempels aan de linkerkant zijn ook Chinees. In de Chinese schilderkunst werden geen handtekeningen gezet maar rode stempels. In veel schilderijen horen die bij de compositie. De stempels staan altijd in rode inkt want dat staat in de Chinese cultuur symbool voor het leven, bloed en de zon.
Kaaskop
Nederland staat bekend om molens, klompen en tulpen. Maar hoe vaak zie je die nou echt? Het zijn cliches geworden. Net zoals dat niet elke Fransman met een alpinopet, gestreepte trui en een stokbrood onder zijn arm loopt. Welke dingen zijn voor jou wel typisch Nederlands?
Reiger
Evelyn schildert ook niet de standaard Nederlandse voorwerpen. Ze beeldt juist dingen af die ze vaak ziet en die voor haar typisch Nederlands zijn. In andere schilderijen schilderde ze bijvoorbeeld mosselen, reigers en een scooter.
Buitenbeentje
Als buitenstaander heb je vaak een beter beeld. Voor ons zijn sommige gebruiken zo vanzelfsprekend dat ze helemaal niet opvallen.
Hollands licht
Iets anders wat voor Evelyn heel erg bij Nederland hoort, leerde ze op de kunstacademie in Nanking. Daar kreeg ze les over hoe de Hollandse meesters in de 17e eeuw licht en schaduwen schilderden. Het Hollandse licht is voor Evelyn dus ook iets typisch Nederlands. Dat licht komt ook in veel van haar schilderijen voor.
Oliebol
In Nederland zijn er, in vergelijking met andere landen, niet heel veel culinaire tradities. Maar oliebollen zijn er een van. De oorsprong van oliebollen is niet helemaal zeker. Een veelgehoorde theorie is dat de Joodse vluchtelingen het in de 16e eeuw meenamen vanuit Spanje en Portugal. Eerst heetten ze oliekoeken omdat ze in een dunne laag olie gebakken werden. Daardoor werden het geen mooie bolletjes maar platte ‘koeken’. In de 17e eeuw gingen de oliekoeken lijken op wat we nu kennen. Want zeg nu zelf, de oliebollen op dit schilderij uit 1652 van Albert Cuyp zou je zo bij een oliebollenkraam kunnen kopen.
Loop een stukje terug.
Kies een kunstwerk waar je eigenlijk aan voorbij was gelopen.
Geef het aandacht en ga op onderzoek uit.
En was je eerste oordeel terecht?