Waar denk je het eerst aan bij het woord spam? Misschien wel aan het product dat te vinden is in de supermarkt, het ingeblikte vlees ook wel bekend als smac, of toch eerder de ongewenste berichten die je ontvangt in je e-mailbox?
De letters zijn stuk voor stuk met de hand gezaagd. Dit vormt een contrast tussen het digitaal afval en de ambachtelijke manier van werken.
‘Tekstafval wordt op een arbeidsintensieve wijze tot beeld gemaakt’.Voor deze installatie selecteerde Niels dertien begroetingen uit zijn spamfilter. Foutjes laat hij intact: deze voegen juist iets toe. De selectie begroetingen worden gezaagd uit multiplex, beschilderd en gemonteerd aan het plafond, waar ze nu rond hun as draaien. Door de begroetingen met de hand uit te zagen en in het museum te hangen krijgen ze opeens een hele andere waarde.
Er gaat nogal eens wat mis met spam. Zoals bijvoorbeeld spelfouten of een streepje in plaats van een beschrijving. Niels kiest er bewust voor om deze erin te laten. Zie je hem hangen in onze installatie? En welk woord zou jij bedenken om daar in te vullen?
De interactie tussen bezoeker en het kunstwerk is belangrijk. De installatie komt pas volledig tot zijn recht wanneer jij als bezoeker onderdeel uitmaakt van het kunstwerk. Loop er eens onderdoor en kijk naar welke woorden je allemaal kunt ontdekken.
Wist je dat de Latijnse term Lectori Salutem, afgekort L.S, heil aan de lezer of lezer gegroet betekent? Tegenwoordig kom je deze begroeting nog maar zelden tegen.
Ooit bestond er een wereld zonder internet, en dus ook zonder spamberichten. Het eerste spambericht werd verstuurd om 12.33 uur op 3 mei 1978 door de Amerikaan Gary Thuerk en is toegevoegd aan het Guinnes Book of Records. In dit bericht stuurde Gary een uitnodiging voor een productdemonstratie naar 397 e-mailadressen. Dit aantal was toen enorm: het was het maximaal aantal berichten dat in een keer verstuurd kon worden. Tegenwoordig kan een bericht naar miljarden ontvangers worden verzonden. Het originele bericht van de world’s oldest electronic spam message bestaat overigens nog steeds!
Niels gebruikt het lettertype Arial. Hij heeft hiervoor gekozen omdat dit een van de tien basislettertypes van het internet is. Hierdoor wordt de teksten onpersoonlijker.
Niels Post woont en werkt in Rotterdam. Naast het maken van kunst blogt hij ook op de website Trendbeheer.com. De ruimtelijke installatie die boven je aan het plafond hangt is speciaal gemaakt voor het LAM en maakt deel uit van de serie ‘On Spam, Comment Spam’: een serie waarin spam-zinnen door Niels Post getransformeerd worden tot sculpturen en installaties. Het gebruik van spam, computer gegenereerde tekst die overal opduikt maar die iedereen liever niet ontvangt, is een veelvoorkomend thema in het werk van Niels.
Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?