Filip Vervaet

Paradisio V

Samensmelten
Deze plant is een hybride, een kruising tussen meerdere planten. De Belgische kunstenaar Filip Vervaet (1977) plukte bladeren van verschillende exotische planten in de wintertuin van de Antwerpen Zoo. Hij goot deze bladeren in aluminium en vormde met zijn handen deze nieuwe plant. Als je goed kijkt kan je op sommige plekken zelfs zijn vingerafdrukken zien.
Taka-Tuka
Probeer je eens voor te stellen wat voor vruchten deze plant zou krijgen. Zouden ze groot zijn of klein? Rond, ovaal, langwerpig of stervorming? Misschien stekelig, met ribbels of juist glad? En wat voor kleur zie je voor je? Hoe ruiken en smaken ze?
Plantenveredelaar
Deze plant bestaat dus niet echt. Maar hoe maakbaar is de natuur in werkelijkheid? Zou zo’n plant in de toekomst echt kunnen bestaan? Dat klinkt bijna als science-fiction. Maar mensen doen al eeuwenlang aan plantenveredeling: planten ontwikkelen die zo goed mogelijk voldoen aan de eisen van de mens. Plantenveredelaars zorgen voor variatie in ons voedsel. Eigenlijk is Filip ook een soort plantenveredelaar. Kijk straks buiten op het landgoed, onderweg of thuis eens naar alle takken en bladeren die je tegenkomt. Als je elke combi mag maken, hoe ziet jouw droomplant er dan uit?
Virtueel slakkenslijm
Voor wie een levende plant samenstellen ouderwets klinkt, bestaan er ook virtuele droomplantenwerelden. Zolang je virtueel onkruid wiedt, af en toe wat digitaal water sprayt, en jouw pixel-slak wat aandacht geeft, is alles mogelijk. Viridi heet de app.
Wonderland glas
De glasplaat achter de plant wordt ook wel ‘dichronic’ glas genoemd: tussen de twee lagen glas zit een heel dun laagje metaaloxide, waardoor dit glas de bijzondere eigenschap krijgt om licht in verschillende kleuren te splitsen. De kleur lijkt hierdoor te veranderen als je uit verschillende hoeken kijkt. Filip beschrijft het kijken door het glas ‘alsof je in een psychedelisch universum stapt’
Perspectief
Dit kunstwerk maakt je er op een spectaculaire manier van de bewust dat je vanuit elk perspectief iets anders ziet. Maar of er nou magisch glas is waardoor je kijkt of niet, als je van perspectief verandert, zie je telkens iets nieuws. Hier in het LAM laten we graag zien hoe. Vraag een kijkcoach eens samen een nieuw perspectief te kiezen.
Paradisio V
Wat komt er in je op als je deze titel leest? Wat is jouw idee van een paradijs? Zie jij jezelf zitten op een paradijselijk tropisch eiland ver weg hiervandaan met een drankje onder een palmboom? Of zie je een groene wereld waarin we misschien alleen nog maar planten eten om de wereld te redden? Of is het paradijs voor jou de ongerepte natuur zoals het ooit was?
Plantasia
Sommige mensen praten met hun planten. Maar kunnen planten eigenlijk wel horen? Houden ze van muziek? Muzikant-componist Mort Garson dacht van wel. Hij bracht in 1967 het album Plantasia uit, muziek speciaal gecomponeerd voor planten om naar te luisteren. https://www.youtube.com/watch?v=l0vrsO3_HpU
Toegang enkel voor planten
De avond valt, buiten het statige operagebouw van Barcelona vormt zich een lange rij. Goudpalmen, monstera’s, strelitzia’s, ficussen, elke soort groen met een beétje status is erbij . De spanning hangt in de lucht. Een beeld uit een wazige film? Nee hoor, een concert voor kamerplanten, dat kan gewoon. Aan het einde van de eerste Covid-lockdown in juni 2020, ging kunstenaar Eugenio Ampudia op zoek naar een publiek dat wél gezellig dicht op elkaar in een concertzaal mocht zitten. Het resultaat? 2.292 kamerplanten luisterden aandachtig naar Puccini’s “Crisantemi”. Na het concert kreeg elke plant een thuis bij een zorgmedewerker.
Gerechten met bladeren
Bananenbladeren wordt in de Aziatische keuken vaak gebruikt om gerechten in te garen en presenteren. Dat ziet er vaak heel mooi uit. Maar je kan deze bladeren niet eten. Misschien heb je wel eens dolma’s gegeten? Dit gerecht bestaat uit met rijst en groente gevulde druivenbladeren (die dus wel eetbaar zijn).
Deskundige gezocht
Ben jij een plantendeskundige? Help ons de bladeren van deze plant te herkennen.
IJsbreker
Wanneer zag je voor het laatst een regenboog?
Kijk eens anders

In welk boek dat je gelezen hebt zou dit kunstwerk een rol kunnen spelen?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3