Matthew Brannon

Rest Assured 2014

Thriller

Zou hij daar deze langspeelplaat hebben gevonden?

De plaat heet Des Femmes Dissparaissent het betreft de soundtrack van de gelijknamige film uit 1958.

De film is een Franse thriller die gaat over Pierre die per ongeluk in aanraking komt die met een bende die doet aan vrouwenhandel, als zijn verloofde door de bende wordt ontvoerd zet hij alles op alles om haar te redden.

De plaat is gemaakt door een van de grootste en meest invloedrijke jazzdrummers: Art Blakey & the Jazz Messengers

Des Femmes Disparaissent.jpg

beluister hier op youtube het nummer Générique het eerste nummer op deze lp

film posters

De Amerikaanse kunstenaar Matthew Brannon (1971) was al vanaf jonge leeftijd veel met kunst en vooral met beeld bezig. In zijn tienerjaren verzamelde hij bijvoorbeeld film posters. Deze liefde voor posters gebruikte hij op latere leeftijd als inspiratiebron in zijn werk. In het bijzonder posters van B-films uit de jaren 40 en 50.

New York City
Matthew begon aan een universitaire kunstopleiding aan Rutgers University in New York. Hij besloot echter midden in zijn opleiding plotsklaps naar Los Angeles te verhuizen toen hij de kans kreeg, omdat hij in New York naar eigen zeggen niks gedaan kreeg.
Platenzaak
Eenmaal in Los Angeles werkte Matthew een aantal jaar in platenzaken.
Chirurg
Uiteindelijk besloot Matthew toch weer terug naar school te gaan. Hij begon aan een opleiding aan Santa Monica College en stapte vervolgens over naar de University of California Los Angeles (UCLA). Aan UCLA studeerde hij niet alleen kunst, maar begon hij ook aan geneeskunde. Matthew zegt nog vaak dat chirurg worden een zijn droom was.
Posters
Tijdens zijn master raakte Matthew steeds meer geïnteresseerd in kunst als vorm van decoratie. Dit stemde hem tot nadenken over kunst in het interieur. Vervolgens groeide het uit tot een interesse in ruimte en interieur en het tentoonstellen van kunst. Voor deze dikwijls imaginaire tentoonstellingen ontwierp hij ook reclame en in het bijzonder posters. Zo rolde hij in het maken van posters.
Letterpress
Letterpress is een hoogdruk techniek. Bij hoogdruk neemt de kunstenaar een plaat waarop de afbeelding wordt gemaakt. De tekst en de afbeeldingen op een plaat liggen hoger dan de rest van de plaat. De hoge stukken vormen de afbeelding en de rest vormt de lege vlakken op de uiteindelijke print. De tekst en afbeelding op de plaat worden ingesmeerd met inkt en wordt vervolgens in zacht, soms vochtig papier gedrukt. De afbeelding en de tekst liggen dus dieper in het papier dan de witte vlakken.
Uniek
De meeste kunstenaars die met prints werken maken meerdere oplagen van een ontwerp. Matthew doet dit niet, zijn werken zijn uniek. Naar eigen zeggen heeft dit niet veel te maken met het leveren van een kritiek op de kunstmarkt, maar doet hij dit omdat de letterpress prints moeilijk te maken zijn en veel tijd kosten.
Advertenties
De kunstwerken die Matthew maakt zijn geïnspireerd door verschillende thema’s, maar vooral door naoorlogse Amerikaanse advertenties. Het naoorlogse komt terug in de spanning die door de verschillende afgebeelde objecten wordt gecreëerd die duiden op een maatschappij waarin de welvaart groeit en het conflict en oorlog naast elkaar staan.
tekst
Voor zijn werk maakt Matthew gebruik van een combinatie van beeld en tekst. Dit doet hij om een tweede moment te creëren in het beschouwen van zijn werk. Het eerste moment om te kijken naar het beeld dat op het papier staat en vervolgens naar de tekst, omdat de tekst niet direct in relatie staat met het afgebeelde. Dit zet de kijker aan tot nadenken over wat Matthew met een werk bedoeld kan hebben. De teksten schrijft Matthew zelf. In dit werk zie je een fles met dure drank, een fles voor het maken van prik water en een jazz plaat. Alle deze beelden representeren een elitaire levensstijl. De tekst wekt de suggestie dat voor dit moment van ontspanning (even relaxen met een drankje en wat jazz muziek) eerst een inspanning is geleverd. Het behalen van een deadline, het afmaken van een stressvol project. Iets dat eindelijk, diep in de nacht is afgerond. Tijd voor ontspanning.
rest assured
“Rest assured” kan letterlijk uit het Engels worden vertaald als “rust verzekerd”. Daarnaast is “rest assured” een Engelse uitdrukking die vrij vertaald “wees gerust” betekent. Ook de titel kan dus op twee manieren worden geïnterpreteerd.
Kijk eens anders

Wat zou je veranderen aan het kunstwerk en waarom?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3