Luxe
Op dit gigantische doek zie je een Duits stilleven. De handtekening rechtsonder verraadt dat dit werk uit 1864 komt. Of, toch niet? De Canadese kunstenaar Andy Dixon laat zich inspireren door de stillevens van oude meesters uit de 17de eeuw.
Zoek de verschillen
En, waarin vind je het werk van Andy Dixon en die van de Duitse Johann Wilhelm Preyer verschillen?

Opscheppen
Wijn, druiven, pruimen, een perzik, hazelnoten, en een amandel op een marmeren tafel: hier ligt een fortuin op tafel! Zo gewoon als het voor ons is om druiven in huis te hebben, zo exotisch en kostbaar was het vroeger. Met zulke stillevens kon je flink pronken; kijk mij eens rijk zijn!
Meesterlijk
De kunstenaar kon op zijn beurt laten zien hoe goed hij de techniek in de vingers had. Zie je hoe knap de structuren en weerspiegelingen geschilderd zijn?
Hier is meer aan de hand
Andy Dixon benadert het originele stilleven met ironie. De lijst van het schilderij is weggelaten en vervangen door een geschilderde versie uit Andy’s fantasie.
Voor de goede kijker
Heb jij het bijtje al gespot?
Rockstar
Grappig weetje: Kunstenaar Andy Dixon werd eerst bekend als muzikant. Hij speelde in de punk- en rockband d.b.s. Verandert die kennis hoe je naar het schilderij kijkt?
IJsbreker
Van welke carrièreswitch droom jij?
Een citrusvrucht met een krul van de schil komt vaak voor op 17e eeuwse stillevens. Dit deed de kunstenaar om gevoel van diepte in het schilderij te krijgen, maar ook om te laten zien dat hij goed verschillende texturen kon schilderen. Op hoeveel werken in het LAM kom je zo'n citrus krul tegen?
Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!