Jaehun Park

Self Check-out System

Verlaten
Het eiland lijkt in alle haast achtergelaten. Het kan niet lang geleden zijn gebeurd. Het vuur brandt, de lampen zijn aan en het eten ziet er nog vers uit. Wat is er gebeurd? Een ramp?
Automatisch
Hoe zou de wereld eruitzien zonder mensen? Veel apparatuur, zoals de zelfscankassa, zou misschien wel doorgaan. Niemand hoeft de kassa immers te bedienen. Hetzelfde geldt voor de veiligheidscamera’s, verlichting, roltrappen, frisdrankautomaten en ijskasten. Zolang er stroom is gaan die door, of er nou mensen zijn of niet.
Homo Sapiens
Wie staat er bij de zelfscankassa? De figuur lijkt misplaatst op dit verlaten eiland. Hij lijkt op de vroege mens, de eerste Homo Sapiens. Stel dat een oermens door onze moderne wereld zou kunnen rondlopen, wat zou die dan van onze wereld vinden? En andersom, hoe zouden wij de prehistorische wereld ervaren?
Alarm
De figuur lijkt te begrijpen hoe de kassa werkt en hoe hij via de roltrap naar beneden moet komen. Of toch niet? Eenmaal bij de detectiepoortjes, lijkt het alarm af te gaan.
Zelfscankassa
Als je kan kiezen, ga je dan liever naar de kassa met een kassière om een praatje te maken? Of doe je het liever snel en anoniem bij de zelfscankassa?
Geweten
Stel dat alle mensen zijn verdwenen, zou je jouw boodschappen nog steeds afrekenen bij de zelfscankassa? En wacht je met oversteken op een rood stoplicht, ook als er niemand aankomt?
Zuid-Korea
De kunstenaar is Jaehun Park. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea. Veel producten die op het eiland liggen zijn producten die hij uit zijn jeugd herinnert.
Kimchi
Kimchi is misschien wel het bekendste eten uit Korea. Misschien heb je het wel eens gegeten, want het wordt steeds populairder in Nederland. Er zijn honderden soorten Kimchi, maar de meest bekende wordt gemaakt van Chinese kool. Die wordt samen met bijvoorbeeld lente-ui, gember, knoflook en Koreaans chilipoeder gefermenteerd in grote potten. Het resultaat is een friszure, pittige, knapperige maar ook zachte kool. Die kun je gewoon zo eten, of op rijst, met noedels of in stoofpotten meestoven. Kimchi vormt echt de basis van de Koreaanse keuken. In de video zie je, in de koeling, op twee houten plankjes de Kimchi dan ook liggen.
Reclameborden

Ook de reclameborden op het eiland verwijzen naar Koreaanse plekken.


Het bord met , 광화문집 erop verwijst naar ‘Gwanghwamun house’ een klein simpel, maar beroemd familie-restaurant in Seoul waar ze traditionele Kimchi Jjigae serveren. Dat is een van de meest voorkomende gerechten van Korea. Het is een stoofpot met bijvoorbeeld varkensvlees of zeevruchten, tofu en lente-ui op basis van Kimchi.


Het andere bord met 필동면옥 (Pildong Myeonok) erop verwijst weer naar een ander restaurant in Seoul. Daar zijn ze beroemd om hun ‘pyongyang naengmyeon’. Dat zijn koude boekweitnoedels in een koude runderbouillon. Klinkt misschien gek, maar Koreanen eten het graag als verfrissend gerecht tijdens warme zomerdagen. Het gerecht komt uit Noord-Korea waar het zo populair is dat er een lied over is gemaakt. Beluister hem hier.


신세계(Shinsegae) betekent ‘Nieuwe wereld’. Het is de naam van een bekende keten warenhuizen in Zuid-Korea. In Busan, een stad in het Zuiden van Korea, heeft Shinsegae het grootste warenhuis ter wereld. Het bestaat uit bijna 300 000 vierkante meter, verdeelt over 9 verdiepingen vol met winkels, een bioscoop, kunstgalerie, golfbaan, spa en nog veel meer.

Snacks

Er liggen ook allerlei Koreaanse producten op de grond. Grote kans dat je die niet herkent, in Korea zijn er namelijk een heleboel spannende snacks. Zo zijn er bijvoorbeeld chips met cola smaak, garnalen zoutjes met chocolade, amandelen met yoghurt smaak, lychee koekjes, melk met kaassmaak, zoete-aardappel ijs, gedroogde inktvischips, pompoensnoep, bananennootjes en natuurlijk kimchichips.

Gamewereld
De hele video is met de computer gemaakt. Daarom lijkt het een beetje op een game. Wat zou dan het doel van het spel zijn? Ontsnappen? Overleven? Of zou het meer zoals de Sims zijn?
Kijk eens anders

Kies een willekeurig kunstwerk uit. In welke film die je gezien hebt vind je dat dit kunstwerk een rol zou kunnen spelen?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3