Renzo Martens

Self portrait by Emery Muhamba (Chocolate)

Opschudding
Renzo heeft een film gemaakt met als titel: Enjoy poverty. Dat betekent: geniet van armoede. Twee jaar lang filmt Renzo mensen in het binnenland van Congo. Want dat is een van de armste gebieden ter wereld. Het is ook een gevaarlijk gebied omdat er veel geweld is. Mensen reageerden heftig op de film.
Geld

Sommige mensen zijn rijk. Maar er zijn nog veel meer mensen arm. Het geld is op een gekke manier verdeeld in de wereld. Daardoor zijn de verschillen zo groot. Dat is met eten trouwens precies zo.

In rijke landen wordt eten weggegooid terwijl mensen in arme landen soms sterven van de honger. Sommige mensen uit rijke Europese landen verdienen geld aan de armoede in Afrika. Er zijn zoveel dingen te zeggen over geld. En over hoe Europa en Afrika met elkaar omgaan. Het kunstproject van Renzo Martens gaat hier over.

Afrikaanse arbeiders
Renzo vindt het belangrijk dat je de beelden van chocola niet als zijn kunstwerken ziet. Ze zijn gemaakt door de mensen die op de plantage werken, niet door hem.
Streepjes

Zie je die streepjes op de kunstwerken? Dat komt doordat dit werk gemaakt is aan de hand van een 3D printer.

Kijk eens anders

Wat zou je veranderen aan het kunstwerk en waarom?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3