Echt
Waarom is iets écht? En waarom is iets een kopie? Volgens kunstenaar Lisette de Greeuw hangt dat allemaal samen met communicatie. Kun je je iets voorstellen bij de kleuren die deze krijtjes vertegenwoordigen?
Dit is een...
… een mandarijn! Wat? Ja. Een mandarijn in al zijn kleuren. Van begin tot het eind. Beeld je maar eens in: hoe ziet een onrijpe mandarijn eruit? En naar welke kleuren verkleurt hij over de volgende dagen, weken? En dan, als ie langzaam niet meer lekker is en beschimmeld raakt, hoe ziet een mandarijn er dan uit?
Krijtjes
Wanneer je een mandarijn tekent, is deze dan écht?
Handgemaakt
Lisette de Greeuw heeft deze krijtjes helemaal zelf gemaakt. Volgens haar hoort dat er onlosmakelijk bij: stilstaan in het nadenken over dit kunstwerk. En stilstaan in het maken ervan.
Kleur bekennen
Welke kleur van de mandarijn vind jij het mooist? Kun je het groen/grijze krijtje mooi vinden nu je weet dat het de kleur van schimmel is?
Schimmeljuweel
Dat beschimmeld fruit prachtig kan zijn, zie je straks ook in zaal 4. De New Yorkse kunstenaar Kathleen Ryan maakt de ekster in je los met haar bijna drie meter lange tros beschimmelde druiven: gruwelijk mooi!
Voor mijn part
Leuk om te testen: aan de buitenkant van je mandarijn kun je zien hoeveel partjes jouw mandarijn heeft. Verwijder het groene dopje en tel de witte puntjes. Het aantal puntjes staat gelijk aan het aantal partjes.
Dat voorwerpen, personage zijn. Wat voor een karakters zie je dan allemaal? Wie ben je zelf? Wie is je buurvrouw, je vader of je beste vriend?