Lisanne Hoogerwerf

Staging Stars

Set

In haar studio bouwt Lisanne kleine landschappen. Daar maakt ze foto’s en filmpjes van. Het zijn eigenlijk net filmsets.

Leeg

De sets blijven leeg. Bij Lisanne zijn er nooit personages. Soms staat er een klein gebouw, maar het zijn altijd verlaten landschappen.

Wind

Als Lisanne films maakt van haar landschappen zijn er ook geen personages. Het zijn de landschappen die tot leven komen. Lisanne laat het bijvoorbeeld waaien met een ventilator, of ze laat het regenen met een gieter.

Stop-motion

Bij stop-motion animatie worden ook kleine filmsets gemaakt. Daar worden poppen ingezet waar een foto van wordt gemaakt. Na elke foto worden de poppen een klein beetje bewogen. Als je al die foto’s snel achter elkaar laat zien, lijken ze te bewegen. Voor elke seconde film moet je ongeveer 12 foto’s maken. Een tijdrovend werkje als je een anderhalf uur durende film wilt maken.

1898

Stop-motion is de oudste manier van animeren. Al in 1898 werd de eerste stop-motion animatie gemaakt. Wallace & Gromit, The Fantastic Mister Fox, Coraline en The Nightmare before Christmas zijn bekende moderne stop-motion films.

Gevonden

Lisanne vindt veel van de materialen die ze gebruikt gewoon op straat. Het zijn vaak simpele materialen zoals zand, steentjes en stukjes hout.

Studio

Lisanne bouwt alles op dezelfde plek in haar studio. Als ze het gevoel heeft dat een landschap af is maakt ze er een foto van. Staat de foto er op, dan verdwijnt het landschap weer.

Meditatie

De landschappen komen uit de fantasie van Lisanne. De inspiratie daarvoor krijgt ze als ze aan het mediteren is. Dat doet Lisanne elke ochtend. Als haar hoofd helemaal leeg is, komen de landschappen vanzelf in haar op.

Rust

Die rust is heel belangrijk voor Lisanne. Als ze eerst mails en telefoontjes moet beantwoorden kan ze niet goed geconcentreerd werken.

 

 

 

 

Piano

Lisanne speelt ook piano om te ontspannen. Dat kan ze eigenlijk helemaal niet zo goed. Omdat ze nooit les heeft gehad, geeft het haar juist vrijheid. Er komen vanzelf allerlei melodieën als ze gewoon wat aan het improviseren is.

Kijk eens anders

Wat is eigenlijk mooi en lelijk? Blijft het mooi/lelijk als je het beschrijft? Of verandert dit?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3