Woody van Amen

Sterrenregen

New York, New York

Met een paar honderd dollar op zak vertrok Woody in 1961 vanuit Rotterdam met een vrachtschip naar New York, op zoek naar vrijheid. Daar stapte hij in een heel andere wereld en ontmoette hij Andy Warhol en Robert Rausschenberg. Hij bleef er twee jaar en kwam vol inspiratie terug.

 

Hier vertelt Hugo Borst bij DDWD over Woody:
https://www.facebook.com/watch/?v=296919994600476


Andy Warhol


Andy Warhol 


Robert Rausschenberg


Robert Rausschenberg

Reclame

Geïnspireerd op de Pop-Art gebruikt Woody in zijn werk regelmatig merknamen en logo’s. Hij presenteert het als kunstwerk in plaats van reclame. Woody is samen met een van de weinige Nederlandse Pop-art kunstenaars.

Michelin

In dit kunstwerk zie je het Michelin mannetje. Dit is al meer dan 120 jaar de mascotte is van het bandenmerk Michelin. Nu is het ook symbool geworden voor de beroemde en felbegeerde Michelinsterren waar jaarlijks exclusieve restaurants om strijden.

Icoon

Wist je dat het Michelin mannetje eigenlijk Bibendum heet? Hij is ontstaan uit een enorme stapel fietsbanden. Nu is hij het icoon van de autoband.

Sterren zien

Bij sterren denk je eigenlijk al snel aan de hemel, de nacht of aan de ruimte. Maar sterren zijn meer dan een paar gasbollen op lichtjaren afstand. Zo worden ze ook veel gebruikt om waarde toe te kennen. Denk bijvoorbeeld aan films die je een score van 1 tot 5 sterren kan geven. Hoe meer sterren, hoe beter!

Invloed

In de jaren ‘60 en ‘70 bruiste het in de Amerikaanse kunstwereld.

Woody ging naar New York met het Abstract Expressionisme van kunstenaar Willem de Kooning als inspirerende motivator.

Hij vond er een bruisende vrolijke stad waar de Pop-Art floreerde. De kunststroming die zich lieten inspireren door alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij.


Willem De Kooning


Willem de Kooning

Vork

In dit kunstwerk zit een plat gereden vork.

Woody vindt regelmatig op straat platgereden vorken en verzamelt deze. Hij heeft er echt honderden.

Zijn atelier is een verzameling aan gevonden voorwerpen die hij allemaal weer gebruikt in zijn kunstwerken.

Tijdcapsule

Dit kunstwerk is een onderdeel van een serie Time Capsules. De Capsules zijn stillevens die als het ware bevroren worden onder een perspex kap. In ieder stilleven wordt een nieuwe wereld geschapen. Het zijn allemaal samenstellingen van alledaagse objecten die soms door hun titel een poëtische boodschap mee krijgen.

Time Capsule

Time Capsule Time Capsule

Rotterdam

Woody is in 1936 geboren in Eindhoven en getogen in Rotterdam.

Hij groeide op in het puin van het platgebombardeerde Rotterdam. Het spelen in het puin, de oorlog en de bevrijding hebben enorme indruk gemaakt en zijn van invloed op de kunstenaar die Woody is geworden. ''Ik heb gespeeld in het puin, ik heb op blote voeten gelopen, ik heb de hongerwinter meegemaakt en ik weet wat honger is. In zekere zin heeft dit mij gevormd tot wie ik ben. Mijn leven zou er heel anders hebben uitgezien als ik dit niet had meegemaakt.''

Pop Secret

Wil je meer weten over de Woody van Amen? 

Bekijk hier de documentaire Pop Secret van filmmaker Pascale Korteweg. 

Beluister de uitzending van Nooit meer Slapen 

IJsbreker

Vind jij wel eens iets geks op straat? 

Kijk eens anders

Noem iets wat je mooi en iets wat je minder mooi vindt aan het kunstwerk.

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3