Bouke de Vries

Still life with lemons

Geen Nederlander meer

Als je iets over een kunstenaar wil vertellen moet je natuurlijk wel weten wat hij maakt. En het is ook belangrijk dat je iets over zijn leven weet.

Toen Bouke mailde, antwoordde hij in het Engels. ‘Ik woon nu al zo lang in Londen dat ik schrijven makkelijker vindt in het Engels. Hoop dat je dat niet erg vindt,’ mailt Bouke. Hij is dus bijna veranderd in een Engelsman.

De citroen…

werd vaak gebruikt in stillevens. Vaak waren ze geschild. Dat is een symbool voor voorbij gaan van de tijd. In dit kunstwerk is de citroen uitgedroogd. Hij zorgt voor wat kleur. De Delftse kommen zijn tenslotte alleen maar wit. Heb je de foto van Elspeth Diederix al gezien? Daarin speelt geen citroen, maar een mandarijn een belangrijke rol.

Pap

Is pap ouderwets? Het werd gemaakt uit melk of water en havermout. Even samenvoegen, op het vuur en klaar. Vroeger was het normaal om het te eten. Als ontbijt. Of als toetje. Bijvoorbeeld na de zuurkool, om het zuur te neutraliseren. Dat vonden mensen prettig voor hun maag. Er werd meestal iets aan de pap toegevoegd. Kristalsuiker, basterdsuiker, rozijnen, vanillesuiker, stroop, kaneel of kardemom bijvoorbeeld. Of gedroogd fruit.



Eindhoven

Bouke heeft de Design Academy Eindhoven gedaan. Daarna is hij verder gaan studeren aan Central Martin’s in Londen.

Samenwerking

Bouke heeft samengewerkt met verschillende modeontwerpers, zoals John Galliano en Stephen Jones.

Wat zou jij gebruiken?

Stel dat jij een kunstwerk zou maken van het serviesgoed in jouw keuken. Of het servies van je ouders. Wat zou jij gebruiken? Misschien zijn er oude borden mooie motieven of een laagje bladgoud van je (over)grootouders? Of zilveren lepels? Messenleggers? Of juist een plastic beker van je kleine broertje, of uit je eigen kleutertijd. En wat voor creatie zou je dan maken?

Welk servies heeft Bouke gebruikt?

Nederlandse papkommen. Uit Delft, om precies te zijn. Ze werden ook gebruikt in de tijd dat stillevens werden geschilderd. 300 jaar later werden ze uitgegraven. Het is daarmee een archeologische vondst.

Kijk eens anders

Kies één werk uit dat je niet interessant vindt. Waarom eigenlijk niet? Doe eens wat onderzoek naar dit werk, blijf je bij je mening of is er toch een deur geopend?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3