Theo Triantafyllidis

Still Life with YumYums

Computersimulatie

Dit videowerk is een simulatie, dat is een nabootsing van de werkelijkheid.

Het is zelfs een live simulatie, door middel van aangepaste software. Een speciaal gemaakt computerprogramma. Terwijl het programma speelt en aan de gang is, werken de elementen in Still Life with Yumyums samen. Dat doen ze op basis van hun eigen kunstmatige intelligentie. Daardoor duurt het werk oneindig en herhaalt het zichzelf nooit.*

* Nu in het LAM zie je een tentoonstellingsexemplaar. Deze is niet oneindig. Wij werken aan de presentatie van het echte oneindige werk. 

Legenda van Yumyums

Yumyums zijn een volk virtuele wezens.

Ze worden beheerst door regels van steeds ontwikkelende algoritmen en kunstmatig leven. De Yumyums zijn ingesteld op een miniatuur landschap of eiland. De wezens proberen, elk met hun individuele talenten en karaktereigenschappen, te overleven in hun universum. En zich voort te planten. De sterksten krijgen kinderen en geven hun nakomelingen het DNA van beide ouders. Ondertussen probeert een onderdrukkende opperbevelhebber de Yumyums te overheersen. Zij proberen hem op hun beurt omver te werpen.


Overvloedige dynamiek

Dit kunstwerk is een soort krachtenspel vol beweging. Alle kanten gaan de Yumyums op. Omhoog, omlaag, naar links en naar rechts. Af en toe gaan ze heel snel te keer. Je ziet soms ook Zzzzz in het beeld. Dan slaapt de Yumyum.


Wat betekent die telefoon?

De cijfers op het telefoonscherm laten zien hoeveel Yumyums op dit moment in leven zijn, hoeveel er gestorven zijn en bij welke generatie we zijn. Het doel van de Yumyums is om te paren en nakomelingen te produceren. Naarmate het programma vordert zijn de nieuwe generaties aangepast aan hun omgeving. Ze zijn sneller en efficiënter in vergelijking met hun voorouders. De telefoon volgt hun evolutie. 

Wedergeboorte


Het programma is zo ontworpen dat zelfs als het crasht het automatisch opnieuw opstart. Je kan het vergelijken met een ster of universum dat sterft of explodeert en opnieuw geboren wordt.

Taal van de Yumyums

Miauwen is het geluid dat katten maken. Alleen als er mensen bij zijn miauwen katten. Onderling doen ze dat alleen als ze krols zijn. Of als ze nog kittens zijn of moederpoes. De geluiden die je nu hoort lijken verdacht veel op mauwende katten die aandacht of voedsel vragen. Het klinkt een beetje klaaglijk. De een vindt het vertederend, de ander stoort zich eraan.

Banaan neergestoken

In het vruchtvlees van de banaan steekt een zwaard. De banaan is los van de schil, die met de steel omhoog ligt. Het zwaard is al een oud gevechtswapen, het werd in de middeleeuwen vaak gebruikt voor gevechten in oorlogen.

Het wapen heeft een gevest (handvat) en een kling (lemmet). Een zwaard is van metaal gemaakt. Vikingen hadden verschillende namen voor hun zwaarden, zoveel hielden ze ervan. Strijdslang, Strijddiamant, Vuur van de Zeekoning, Hond van de Helm.

Toen de aarde plat was

Lange tijd dachten mensen dat de aarde plat was.

De mensheid stelde zich voor dat de aardbol ongeveer was zoals de wereld in dit videowerk. Het zou tot het eind van de middeleeuwen (rond 1500) duren tot dat veranderde.

Donkerbruin vermoeden

Er zit iets in dit werk waarover vaak grappen worden gemaakt. Je ziet het vanaf alle hoeken. Dit exemplaar is een beetje slangachtig. Al enig idee?

Beeldbouwer

Theo komt uit de Griekse hoofdstad Athene.

Hij studeerde af aan het Athens Institute of Technology. Theo was in die tijd vooral geïnteresseerd in experimentele architectuur. Daarna verhuisde hij naar de Chinese hoofdstad Peking. Daar werkte Theo als architect.

Hij realiseerde zich dat hij kunstenaar wilde worden. Na een paar tentoonstellingen verhuisde Theo naar Los Angeles. Hij studeerde aan de University of California Los Angeles. Zijn studie als architect heeft Theo beïnvloed als kunstenaar.

‘Ik probeerde een tijd geen rationele en gestructureerde architect te zijn, maar onlangs besefte ik dat de bouwkundige aspecten die ik leerde zeer nuttig voor me waren. En nog steeds zijn,’ zegt Theo. Nu wil hij meeslepende omgevingen bouwen die een interessante ruimtelijke ervaring zijn. Hij woont nog steeds in Los Angeles. 

Brouwerij vol ideeën

Dit kunstwerk is levendig en kleurrijk. Het sneeuwkanon, de drol, de karkas, de door het beeld zwevende worm, of worst? Het kan van alles is je oproepen. Computerspelletjes, het verteren van eten, een attractiepark, een nieuw soort ecosysteem. Als je met elkaar praat kom je vast tot nieuwe inzichten en associaties.

Blijmoedige blik op vroeger

Still Life with Yumyums is een speelse knipoog naar de oude traditie van stilleven schilderijen.

Soep

Yumyum is een internationale fabrikant van instant noodles. In meer dan 40 landen wordt de soep verkocht.

Kijk eens anders

Stel je eens voor dat het kunstwerk in je huis zou mogen staan. Waar zou je het dan neerzetten of ophangen?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3