Jan Franken Pzn

Stilleven met kom, vaas en vruchten

Kubisme

Dit schilderij hoort bij de richting kubisme. De naam zegt al een beetje wat het is. Bij het kubisme worden de vormen teruggebracht tot lijnen en vlakken. Daardoor lijken alle vormen op vierkanten. De kunststroming was op een hoogtepunt van ongeveer 1906 tot 1920. Dit schilderij is gemaakt na het hoogtepunt van het kubisme.

Een van de oudste werken

Dit schilderij komt uit 1922. Kun je nagaan, het is al geschilderd vóór de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de oudere werken uit de collectie van het LAM.

Waarom hangt dit werk in het LAM?

Dit schilderij past volgens ons goed in combinatie met het werk van Daniel Gordon die ernaast hangt. Het heeft dezelfde kubistische vormen als het kunstwerk van Daniel. Ook al is dit een schilderij terwijl Daniel Gordon een collage van foto’s heeft gemaakt.

Kleurthermometer

Warm en koel
Met kleur bepaal je de stemming van een schilderij. Rood, geel en oranje worden warme kleuren genoemd. Ze zijn zonnig en geven een gevoel van warmte. Warme kleuren zorgen ervoor dat dingen op een schilderij dichtbij lijken. Blauw, groen en paars worden koel gevonden. Die meer koude kleuren zorgen ervoor dat voorwerpen op een schilderij verder weg lijken te staan.

Kleuren in dit schilderij
In dit schilderij zijn zowel warme als koele kleuren gebruikt. Wat vind jij nadrukkelijker aanwezig op dit schilderij. Warm of koel?

Tegenover elkaar
Complementair betekent aanvullend. Complementaire kleuren vullen elkaar aan omdat ze tegenover elkaar staan. Rood tegenover groen, blauw tegenover oranje, geel tegenover paars.

Kleur in de taal
Omdat kleur zo tot de verbeelding spreekt komt het in verschillende gezegdes voor. In geuren en kleuren vertellen is een verhaal uitvoerig en met details vertellen. Kleur bekennen betekent: voor je mening uitkomen. Hij schijt zeven kleuren bagger is een beeldende manier om te zeggen dat iemand heel bang is. Er over oordelen als een blinde over de kleuren betekent een oordeel vellen zonder dat je verstand van zaken hebt.

Naar het buitenland

Jan tekent en schildert portretten, figuren en bloemstillevens. Van 1896 tot 1901 studeert hij in de Duitse stad Keulen. Daarna werkt hij een tijd in Parijs. Pablo Picasso wordt gezien als de wegbereider van het kubisme. Het kubisme laat mensen op een nieuwe manier kijken. Dat maakt deze stijl vernieuwend. In het kubisme zie je orde, reflectie en constructie. Deze stijl maakt gebruik van driedimensionaal voorgestelde vormen. Mensen vragen zich ineens af of ze hun waarneming wel kunnen vertrouwen. 

Geestige naam

De naam van deze schilder was Jan Franken Pieterzoon. Net alsof Jan de naam was van een stel dat Frank en Pieter heette. Dat Jan de zoon van hen was.

Beeldscherm

Zoals je ziet is dit schilderij vrij laag en breed. Eigenlijk zoals het scherm van een breedbeeld-tv.

Beterschap

Een klassiek cadeau om voor een zieke mee te brengen is een fruitschaal. Als opkikkerpakket. Veel vitaminen moeten ervoor zorgen dat de bedlegerige patiënt er snel bovenop is.

Seizoensvoedsel

Veel Nederlanders weten niet wat de groenten en vruchten van het seizoen zijn.
Andijvie is een zomergroente. Een meerderheid van de mensen denkt dat andijvie winterkost is, terwijl het juist een zomergroente is. Ook weet bijna de helft van de Nederlanders niet dat blauwe bessen het lekkerst smaken in de zomer. Bovendien zijn ze dan nog het goedkoopst ook!

Kwaliteit

Sommige oudere mensen zeggen dat de smaak van fruit achteruit gegaan is. Vroeger plukten mensen aardbeien bijvoorbeeld aardbeien in de tuin, van een aardbeienbed. Tegenwoordig worden ze vaak gekweekt, waardoor de smaak vlakker wordt. De zoetheid van de vruchten is minder intens.

Kunstfruit

Je kent vast wel namaakfruit. Het wordt soms gebruikt als decoratie. Op een fruitschaal bijvoorbeeld. Soms is het nauwelijks van echt fruit te onderscheiden. Maar dan pak je het op en weegt het bijna niets! Een ander voordeel is dat het fruit de kleur behoudt en nooit vlekken krijgt.

Orkestreren

Als je orkestreert bewerk je voor een concert. Je zet een muziekstuk voor de verschillende instrumenten van een orkest. Eigenlijk doet een schilder iets vergelijkbaars, bij een stilleven zoals dit. De schilder plaatst de vruchten op zo’n manier het mooi en interessant wordt.

Kijk eens anders

Kies één werk uit dat je niet interessant vindt. Waarom eigenlijk niet? Doe eens wat onderzoek naar dit werk, blijf je bij je mening of is er toch een deur geopend?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3