Itamar Gilboa

Stomach

In gesprek

Dit kunstwerk is van dezelfde kunstenaar als het werk hiernaast. De enorme kast vol etenswaren van porselein en dit kunstwerk zijn niet alleen aan elkaar verbonden omdat ze dezelfde maker hebben. Ze gaan ook over hetzelfde onderwerp. Je ziet hier namelijk een levensechte kopie van de maag van Itamar, omhuld met een laag glanzend goud.

Door de maag

Stel je voor, al die duizenden producten zijn door deze vuistgrote maag heen gegaan. Al die kilo’s eten, de liters water en wijn.

Binnenstebuiten

De gouden maag is onderdeel van een serie werken. Voor het maken van deze serie onderging Itamar een serie MRI-scans waarna hij al zijn organen op ware grootte namaakte. De maag maakte hij speciaal voor het LAM in goud. De rest van de organen zijn zilverkleurig. Alle organen liggen op een sokkel, ter hoogte van waar dat orgaan in zijn lichaam zit. Het kunstwerk is daarom ook een beetje een zelfportret.

Itamar MRI

De MRI-scan van Itamars lichaam, met de maag in het groen.

Nuchter

Toen de scan van Itamars maag werd gemaakt was hij tien uur nuchter. Dat betekent dat hij tien uur lang niets gegeten had. Daarom is zijn maag zo klein. Als je net hebt gegeten, kan je maag tot dertig centimeter breed worden. Als jij zo lang niets had gegeten, wat zou dan het eerste zijn dat je zou willen eten?

Intiem

De sokkel is gemaakt van spiegels. Als je voor de sokkel gaat staan, wordt jouw lijf aan de maag van Itamar gekoppeld. Alsof jouw lijf samensmelt met dat van hem.

Contrast

Veel tegenover weinig. Groot tegenover klein. De eenvoud van het matte wit tegenover het blinkende goud. The Food Chain Project en Stomach versterken elkaar perfect door het contrast. En dat terwijl ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Kijk eens anders

Wat is eigenlijk mooi en lelijk? Blijft het mooi/lelijk als je het beschrijft? Of verandert dit?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3