Do Ho Suh

Stove

Als een architect

Wat zie jij als je naar dit werk kijkt? Veel kunstwerken van Do Ho worden ‘architecturaal’ genoemd. Bouwkundig wordt daarmee bedoeld.

Aan/uit

Als de stekker nog niet in het stopcontact zit, ziet dit kunstwerk er heel anders uit dan nu. Het licht is van essentieel belang voor dit kunstwerk. Daardoor krijgt het deze bijzondere aanwezigheid. Zodra het licht uitgaat is dit kunstwerk ineens bescheiden, staat het verlegen in de hoek.

Zware jongen

Kijk eens naar dit kunstwerk en laat het op je inwerken. Het kunstwerk oogt vederlicht.
Inclusief behuizing weegt dit kunstwerk bijna 200 kilo. Het bleek te groot voor de lift. De oven stond eerst boven in zaal 4, dus het was een hele operatie om het beneden te krijgen. Er werd een speciale constructie over de trap heen gebouwd waarmee de oven met katrollen en rails naar beneden is gebracht.

Slow cooking

Een Zweeds AGA fornuis is geen gewoon fornuis. Het eten wordt niet verwarmd door droge en directe hitte, maar door stralingshitte van de gietijzeren ovens die erin zitten. Maaltijden behouden hierdoor hun smaak, sappen en aroma’s.

Een gasfornuis dat leeft

Henny Vrienten (1948) is een Nederlandse muzikant. Hij wordt bij het grote publiek bekend als zanger van de muziekgroep Doe Maar. Hij schrijft ook liedjes voor het kinderprogramma Sesamstraat. In 2010 schrijft hij een liedje voor Sesamstraat dat bij dit kunstwerk past: Wij hebben thuis een gasfornuis.

Wij hebben thuis een gasfornuis
Maar niet zo één als iedereen heeft
Wij hebben thuis een gasfornuis dat leeft

Als mama staat te koken
En ze hoort de deurbel gaan
Dan haalt ons gasfornuis haar terug
En roept: De erwtensoep brandt aan

Wij hebben thuis een gasfornuis
Maar niet zo één als iedereen heeft
Wij hebben thuis een gasfornuis dat leeft

Als mama staat te koken
Maar het smaakt echt nergens naar
Dan zegt ons gasfornuis: Geen wonder
Want die groenten zijn niet gaar

Wij hebben thuis een gasfornuis
Maar niet zo één als iedereen heeft
Wij hebben thuis een gasfornuis dat leeft

Als mama staat te snikken
Want het koken lukt maar niet
Rent ons fornuis de snackbar in
En komt terug met friet

Wij hebben thuis een gasfornuis
Maar niet zo één als iedereen heeft
Wij hebben thuis een gasfornuis dat leeft

Een gastfornuis dat leeft

Nagebouwd

Do Ho is vooral bekend door zijn weefselsculpturen. Het zijn installaties die zijn vroegere huizen in Korea, Berlijn, Londen en New York reconstrueren. Meer weten over Do Ho Suh en zijn kunst? Kijk hier een documentaire. 

Wat ruimte betekent

Do Ho wil alles weten over de maakbaarheid van ruimte. Hij is vooral benieuwd naar de huishoudelijke ruimte en de manier waarop het idee van een thuis kan worden uitgedrukt. Het thuisgevoel komt tot uiting via architectuur op een bijzondere plek, vorm en geschiedenis.
Hij onderzoekt hoe het menselijk lichaam zich verhoudt tot de ruimte, welke wisselwerking het lichaam eigenlijk met een ruimte heeft. Voor Do Ho herbergen de ruimtes die we bewonen psychologische energie. Hij denkt dat huizen een menselijke geest bevatten. In zijn werk laat Do Ho die kenmerken van herinneringen en sferen zien.

Mens en machine

We hebben in deze tijd veel apparaten en machines om ons heen. Alleen al in de keuken. Ga maar eens na: fornuis, magnetron, ijskast, keukenmachine, vaatwasser. De huishoudelijke apparaten zijn er om ons te helpen, ze maken het leven makkelijker. Toch verandert die relatie wel eens. Als iemand gespaard heeft voor een mooi nieuw fornuis bijvoorbeeld, zal hij daar zorgvuldig mee omgaan. Dat zie je soms ook aan hoe mensen met hun auto omgaan. Ze behandelen hem alsof het hun pasgeboren kind is. Hij moet onderhouden worden, gewassen, nagekeken. Het roept de vraag op of die spullen er voor de mensen zijn, of de mensen voor de spullen…

Mysterieuze installatie

In 2010 is in Tate Modern in Londen een raadselachtig kunstwerk te zien van Do Ho: Staircase III. Het kunstwerk is een trap van polyester en roestvrijstaal die aan het plafond van het museum hangt. Het kunstwerk doet een beetje denken aan het werk van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) die speelt met wiskundige principes.


Ontdekkingstocht

Misschien heb je het kunstwerk van Sarah van Sonsbeeck gezien (het zwarte doek met gouden eierdoos ernaast). Het hangt ook in het LAM. Aan de Technische Universiteit Delft studeert ze voor architect. Daarna gaat ze naar de Rietveld Academie in Amsterdam. Daar wordt Sarah gek van de herrie die haar buren maken. Ze realiseert zich dat je huis meer is dan je ruimtelijke huis. Als je zoveel geluid maakt dat je buren je kunnen horen, neem je meer ruimte in dan je eigenlijk hebt. Dat zet Sarah aan het denken. Ze maakt een kunstwerk met faraday verf. Dat bevat stukjes metaal die elektromagnetische golven tegenhouden. Als een ruimte met die speciale verf bedekt wordt, hebben mobiele telefoons geen bereik en kan wifi niet worden ontvangen. Als architect en kunstenaar denkt Sarah veel na over wat thuis voor haar betekent en wat ruimte voor effect heeft op mensen. Het zijn zaken die Do Ho ook belangrijk vindt. Waar begint je huis en waar eindigt het?

Zo vader zo zoon

Se Ok Suh (1929) is Do’s vader. Do heeft zijn belangstelling voor kunst niet van een vreemde, want Se Ok is ook kunstenaar. Wel een ander soort dan Do: hij schildert. Daar heeft hij veel succes mee.

Welkom

Do Ho heeft een deurmat gemaakt waar ‘welkom’ op staat. Als je in een nieuw land of een nieuwe gemeente komt zie je vaak het woord welkom staan. Deze deurmat is speciaal: hij is gemaakt van kleine poppen. 

Dienstplicht

Do Ho moest verplicht in het Zuid-Koreaanse leger. 

Kinderwens

Als kind kijkt Do Ho heel graag naar vissen. Hij wil zeebioloog worden.

Leven uit een koffer

Sommige kunstenaars zijn avonturiers. Ze reizen, studeren in het buitenland, proberen allerlei nieuwe dingen uit. Do is ook zo’n kunstenaar. Hij is nieuwsgierig. Hij is geboren in Korea, heeft gestudeerd in Amerika. En hij woont en werkt in Londen, Seoul en New York. Zijn leven speelt zich dus af in de werelddelen: Azië, Amerika en Europa.

Koreaanse Nobelprijs

In Korea wordt elk jaar de Ho-Am-prijs uitgereikt. Er zijn verschillende prijscategorieën: wetenschap, techniek, geneeskunde en een speciaal veld. Do won in 2017 de Ho-Am-prijs in de categorie 'dienstverlening aan de gemeenschap'. En kunst. Specialisten van een jury bepalen uiteindelijk wie de prijs wint.

Documentaire

Bloomberg heeft een prachtige serie Brijlant Ideas.

Een aflevering hebben ze aan Do Ho Suh gewijd. Sla het kunstwerk op en bekijk de aflevering thuis. Duurt ca 25 minuten

https://www.youtube.com/watch?v=jbL4jsC0itw&feature=youtu.be

Kunstwerk opslaan? Klik op het hartje in de afbeelding van het kunstwerk.

Eerst maak je een account aan. Door naam en emailadres in te vullen. 

Als je een account hebt aangemaakt is het verstandig om nog wel even te controleren of het hartje wit is van het kunstwerk dat je wilt opslaan. Zie je alleen een witte lijn, dan moet je nog een keertje op het hartje klikken. 

IJsbreker
Heb jij wel eens heimwee?
Kijk eens anders

Hoe ziet het atelier van deze kunstenaar er uit? Netjes, rommelig?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3