Kadir van Lohuizen

Stroopwafels for the pigs

Intro
Zag jij meteen wat er ligt?
Op de markt
Bij de markt horen stroopwafels. Liefst zo’n XXXL, nog warm van het wafelijzer. Met zo’n rood/wit geruit papiertje eromheen zodat de stroop niet uit je wafel druipt. Bij deze berg stroopwafels krijg je een heel ander gevoel.
Dat meen je niet
De fotograaf van dit kunstwerk, Kadir van Lohuizen, onderzocht de voedselproductie in Nederland. Waar wordt er voedsel gemaakt, aan wie wordt het verkocht, wat blijft er over? Hij viel van de ene verbazing in de andere.
Voor de varkens
Wist je dat Nederlandse varkens en kippen deels gevoerd worden met afgekeurde stroopwafels, winegums, slagroomtaarten en anders lekkers?
Nu we het er toch over hebben
Nu we het toch over varkens hebben: Fotograaf Kadir van Lohuizen ontdekte dat de grootste Nederlandse varkensslachterij wel 20.000 varkens per dag slacht. De koppen, poten en ingewanden gaan naar China. De spareribs gaan naar Amerika. De hammen gaan naar Spanje en Italië. Die dan vervolgens weer door ons gekocht worden als Italiaanse Parmaham en Spaanse Serranoham.
Voor de armen
Ze zeggen dat stroopwafels in de 19de eeuw armenkoeken heetten. Ze werden gemaakt van koeksnippers en deegresten; lekker goedkoop.
Nog meer stroopwafels
Wist je dat we nog een andere stroopwafel in de collectie hebben? Co Westerik schilderde Vingers met stroopwafel. Co verwonderde zich over alledaagse situaties. Hij laat je bijzonder kijken naar iets heel gewoons.
Kijk eens anders

Beschrijf de kunstenaar aan de hand van het kunstwerk. Wat voor een type zou dit gemaakt hebben?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3