Martijntje Cornelia

Sugar Woman, forever me

Queen of Candy Floss
Martijntje Cornelia staat bekend als de Queen of Candy Floss, de koningin van de suikerspin. Geen enkele andere kunstenaar werkt net als zij volledig met suikerspin. Al vanaf haar studietijd aan de Willem de Koning Academie laat ze zich inspireren door de gesponnen suiker. Ze bouwt installaties, maakt sculpturen, schilderijen en juwelen van het snoepgoed.
Elfjesdraad
Australiërs noemen het elfjesdraad (fairy floss), de Engelsen bestellen zijdesnoep (candy floss), de Amerikanen snoep van katoen (cotton candy), de Fransen noemen het de baard van vader (barbe à papa) en Duitsers vragen naar watten van suiker (zuckerwatte); elk land heeft zijn eigen woord voor suikerspin.
Zacht én snoeihard
De kunstwerken van Martijntje Cornelia zijn altijd een co-productie van haarzelf, de suikerspin en de natuur: ‘Suikerspin laat zich nooit volledig controleren. De luchtvochtigheid kan de roze wolk die het eerst is snel of langzamer laten kristalliseren. Soms wordt de suikerspin zo hard dat ik het alleen met hamer en beitel kan bewerken.’
Zelfportret van suiker
In de meivakantie van 2023 werkte Martijntje in het bijzijn van bezoekers aan dit levensgrote, 3D zelfportret. Naast een langgekoesterde wens die in vervulling gaat, is het vooral ook een spannende uitdaging: ‘Een zelfportret is het meest intieme, uitdagende, en persoonlijke werk wat een kunstenaar kan maken.’
Bloot geven
Martijntje liet zich scannen en printen door een 3D printer. Op basis van die ‘Martijntje’ bouwde ze de gipsen mallen voor dit beeld. Ze geeft zich letterlijk bloot met dit werk. De mallen lagen hier op zaal. Terwijl bezoekers meehielpen met het spinnen van de suiker, vulde zij de mallen met het wollige snoepgoed. Daarna werkte Martijntje nog maanden aan de sculptuur in haar atelier in Vlaardingen. Hier is ze dan: Sugar Woman. ‘De forever me’, zegt Martijntje.
No waste
Van de overblijfselen van de suikerspinsculptuur maakt Martijntje Cornelia juwelen. ‘In het hele proces laat ik niets verloren gaan.’ De suikerspinshangertjes die ze maakte van de restmaterialen, verdeelde de kunstenaar onder de bezoekers van het LAM museum.
Internationale collectie
Het beeld is niet het eerste zelfportret van suiker in het museum. De Amerikaanse Tom Friedman maakte een beeld van suikerklontjes dat exact op zijn lichaamshouding lijkt. Heb jij hem al gespot? Wat vind jij het belangrijkste verschil tussen deze mierzoete werken?
Wist je dat…
Martijntje ook levende sculpturen van suikerspin maakt? In 2022 bedekte de kunstenaar modellen met gesponnen suiker bij het LAM museum. Zo zag dat eruit: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4463202/model-omgetoverd-tot-suikerspinmonster-bij-lam-museum-alsof-ik-in-een-coconnetje-zit
Kijk eens anders

Welk werk zou je aan iemand cadeau willen geven?

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3