Karen Sargsyan

Sushi and the King

Theatraal

De figuren van Karen Sargsyan zijn altijd uitgedost met kostuums en maskers. Sprookjesachtig ogen ze.

Verhaal

Dit kunstwerk ziet er, net als de andere kunstwerken van Karen, uit alsof de tijd even stil staat. Midden in een sprookjesachtig verhaal. Als jij ernaar kijkt, kun je het verhaal er omheen dan bedenken? Wie is deze persoon? Een hij of een zij? Blij of verdrietig? En waarom denk je dat?

Dat ken ik

Heb je het werk van Karen eerder gezien? Dan herken je zijn andere werken ongetwijfeld. En zie je het nu voor het eerst, dan zal zijn stijl je altijd bijblijven. Er zijn weinig hedendaagse kunstenaars met zo’n herkenbare stijl.

Papier

Geen steen, gips of brons maar papier gebruikt Karen voor zijn sculpturen. Met wat aluminium en lijm zorgt hij dat zijn papieren figuren de eeuwigheid aankunnen. Om alles sterk en mooi te houden, kiest hij voor de meest stevige en chique papiersoorten en gebruikt hij onverwoestbare boekbinderslijm.

Uitgedost

Dit werk heet Sushi and the King, dat betekent Sushi en de Koning. Deze koning is helemaal uitgedost in een kleurrijke wervelwind van papier. Hoeveel verschillende kleuren kun jij in dit werk ontdekken? Zelf zegt Karen: 'Het werk gaat over het naast elkaar plaatsen van klein en groot. Het gaat over machthebbers die hun wil opleggen. Doordat ik subtiele kleine middelen zoals de sushi en stokjes tegen over de imposante koning plaats, wordt een maximaal effect bereikt.'

Sportleraar

Voordat Karen naar Nederland verhuisde, was hij sportleraar en bokser in Armenië. In 1998 verliet hij zijn geboorteland vanwege politieke spanningen. Eenmaal aangekomen in een Nederlands asielzoekerscentrum begon hij te tekenen en schilderen. In 2006 werd hij zonder echte vooropleiding aangenomen op de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Het begin van een glansrijke carrière vol prijzen, beurzen en museale aankopen.

Een koninklijke maaltijd

Als jij koning of koningin zou zijn en je altijd mocht kiezen wat je wilde eten, wat zou je dan kiezen? En als het echt alles mocht zijn? Zou je dan sushi kiezen net als deze koning? Of hamburgers? Of taart? Of misschien wel iets heel anders.

Portret

Meer weten over Karen? Bekijk hier een videoportret van de kunstenaar gemaakt door DORDTYART.

IJsbreker
In welke outfit voel jij je koninklijk?
Kijk eens anders

Een citrusvrucht met een krul van de schil komt vaak voor op 17e eeuwse stillevens. Dit deed de kunstenaar om gevoel van diepte in het schilderij te krijgen, maar ook om te laten zien dat hij goed verschillende texturen kon schilderen. Op hoeveel werken in het LAM kom je zo'n citrus krul tegen?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3