De Mexicaanse kunstenaar Alejandro Almanza Pereda werkt met fotografie en video. Wat je niet meteen ziet, is dat de foto onder water gemaakt is. Geheimzinnig he?
Alejandro kwam op het idee om onder water te gaan fotograferen omdat hij een opdracht kreeg om in 2007 een beeld te maken onder water.
Voor de eerste fotoserie die Alejandro maakte heeft hij veel geld uitgegeven. Duiklessen, apparatuur, huur van huizen met een zwembad. Toen hij het water in ging om het te proberen, werkte het allemaal niet. Alejandro’s computer werd zelfs gestolen. Er zijn maar drie foto’s van dat project overgebleven.
Alejandro liet de bewaarde foto’s van zijn eerste serie zien aan een vriend die in een museum werkt. Hij overtuigde Alejandro ervan dat hij opnieuw een poging moest wagen met het fotograferen onder water. Voor de nieuwe serie moesten problemen die Alejandro eerder had worden opgelost.
De nieuwe foto’s werden gemaakt in een schoon zwembad in de Amerikaanse staat Arizona. In Phoenix om precies te zijn. Voor de camera werd een houten doos gebouwd. Die doos was zwart van binnen en er zat een raampje in. De bovenkant van de doos was open en stak uit het water. De camera stond er op z’n kop in, vast aan een statief waardoor de poten van het statief uit de doos staken.
Alejandro ging zelf niet meer onder water. Hij kocht een apparaatje waarmee de camera werd gelinkt aan zijn iPad. Daarmee kon hij de camera helemaal besturen. Anderen hielpen hem met de composities onder water. Hij hoefde alleen maar aanwijzingen te geven. ‘Iets meer naar links, ja zo!’ Alejandro vond dit een stuk leuker dan de eerste keer toen hij het deed.
Hij droeg een Hawaï-shirt, dronk een paar biertjes en rookte een sigaar. Zie je het voor je?
Met de onder water foto’s probeert Alejandro stillevens na te maken. Het is wel anders dan een klassiek stilleven, vind je niet? Omdat het zwartwit is. En de compositie is anders dan bij de gebruikelijke stillevens. Alejandro schopt het stilleven dat we al kennen omver. Zou je liever zijn stilleven in je kamer hangen, of toch liever een traditioneel stilleven?
Wat zou je veranderen aan het kunstwerk en waarom?