Alejandro Almanza Pereda

Taking the lid off

Waar kijk je naar?

De Mexicaanse kunstenaar Alejandro Almanza Pereda werkt met fotografie en video. Wat je niet meteen ziet, is dat de foto onder water gemaakt is. Geheimzinnig he?


Alejandro kwam op het idee om onder water te gaan fotograferen omdat hij een opdracht kreeg om in 2007 een beeld te maken onder water.

Kostbaar experiment

Voor de eerste fotoserie die Alejandro maakte heeft hij veel geld uitgegeven. Duiklessen, apparatuur, huur van huizen met een zwembad. Toen hij het water in ging om het te proberen, werkte het allemaal niet. Alejandro’s computer werd zelfs gestolen. Er zijn maar drie foto’s van dat project overgebleven.

Opnieuw!

Alejandro liet de bewaarde foto’s van zijn eerste serie zien aan een vriend die in een museum werkt. Hij overtuigde Alejandro ervan dat hij opnieuw een poging moest wagen met het fotograferen onder water. Voor de nieuwe serie moesten problemen die Alejandro eerder had worden opgelost.


De nieuwe foto’s werden gemaakt in een schoon zwembad in de Amerikaanse staat Arizona. In Phoenix om precies te zijn. Voor de camera werd een houten doos gebouwd. Die doos was zwart van binnen en er zat een raampje in. De bovenkant van de doos was open en stak uit het water. De camera stond er op z’n kop in, vast aan een statief waardoor de poten van het statief uit de doos staken.


Alejandro ging zelf niet meer onder water. Hij kocht een apparaatje waarmee de camera werd gelinkt aan zijn iPad. Daarmee kon hij de camera helemaal besturen. Anderen hielpen hem met de composities onder water. Hij hoefde alleen maar aanwijzingen te geven. ‘Iets meer naar links, ja zo!’ Alejandro vond dit een stuk leuker dan de eerste keer toen hij het deed.


Hij droeg een Hawaï-shirt, dronk een paar biertjes en rookte een sigaar. Zie je het voor je?

Schatgraven
De computer van Alejandro is een keer gestolen. Er moet daarom iemand zijn die zijn computer heeft. Stel nou dat jij die computer had. Wat zou jij doen met de computer van een kunstenaar, denk je? Zou je in alle mappen en documenten gaan graven. Op zoek gaan naar alle mooie en bijzondere dingen die er in die computer opgeslagen zitten? Mooie kunstwerken pikken? Foto’s laten afdrukken en verkopen? Of vind je dat te ver gaan?
Wat, drijft fruit?
Tijdens het maken van deze foto kwam Alejandro achter allerlei grappige dingen. Hij ontdekte dat appels in het water blijven drijven. Terwijl peren juist naar de bodem zakken. Welk fruit zal nog meer gaan drijven, denk je? Een banaan, framboos of perzik? Ook kwam hij erachter dan zware voorwerpen heel snel opstijgen en lichte voorwerpen veel langzamer.
Stilleven in de blender

Met de onder water foto’s probeert Alejandro stillevens na te maken. Het is wel anders dan een klassiek stilleven, vind je niet? Omdat het zwartwit is. En de compositie is anders dan bij de gebruikelijke stillevens. Alejandro schopt het stilleven dat we al kennen omver. Zou je liever zijn stilleven in je kamer hangen, of toch liever een traditioneel stilleven?

Kijk eens anders

Welk werk zou je aan iemand cadeau willen geven?

Hier staat de locatie waar je nu bent. Een enkele keer wijkt deze locatie af van je werkelijke positie.

Dit heeft geen gevolgen voor jouw tour. Alle kunst in deze zaal zit wel gekoppeld aan deze locatie. Kies dan via vrij rondlopen de zaal waar je bent.

 

BG 1 2 3